Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sanusi is de emir van de deelstaat Kano in het noorden van Nigeria, en daarmee een belangrijk religieus leider. “In het noorden van Nigeria heerst het idee dat het trouwen met een kind iets islamitisch is”, vertelt hij aan de Britse krant, “maar het is helemaal geen geloofsartikel, het is iets dat gemeenschappen voor zichzelf bepalen.” Het kindhuwelijk resulteert volgens de Nigeriaanse emir in meisjes die op jonge leeftijd van school worden gehaald om – vaak in gewelddadige of kwetsbare situaties – te trouwen, vervolgens scheiden en uiteindelijk achterblijven met niets.

Mimimum huwelijksleeftijd

Kano is een van de dertien deelstaten van het land waar geen officiële minimumleeftijd voor het huwelijk is geregistreerd. De tak van de Verenigde Naties die zich met bevolkingspolitiek bezig houdt (UNFPA) wil samen met de lokale overheid en de geestelijk leiders van Kano een wet instellen met een minimum leeftijd voor het huwelijk.

Sanusi stelt voor om deze leeftijdsgrens vast te leggen op zeventien jaar, en in sommige gevallen jonger, alleen wanneer een rechter dit toelaat. Hiermee wil hij de conservatieve regio tegemoet komen. “Als je kindhuwelijken volledig uitbant, zal de religieuze vestiging zeggen dat je niet kunt verbieden wat niet is verboden in de islamitische wetgeving”, vertelt hij. “Als ik nog verder ga, of te snel veranderingen teweeg wil brengen, komen mensen in opstand.”

Weerstand maar wel succesvol

Volgens Zubaida Abubakar, die voor de UNFPA werkt, is het voorstel van Sanusi niet ideaal, maar wel een grote vooruitgang in vergelijking met twee jaar geleden. Toen werd een discussie gevoerd over de minimum huwelijksleeftijd van 13 jaar. Volgens hem is het feit dat de bekende en belangrijke emir zich inzet tegen kindhuwelijken een unieke kans om ook mensen in kleine gemeenschappen te bereiken.

Ook al ontvangt de campagne weerstand, het boekt volgens de Britse krant wel successen. Zo besloot de gepensioneerde zakenman Dasut Usman zijn jongste dochter (14) niet uit te huwelijken voordat zij haar opleiding heeft afgemaakt. Zijn andere drie dochters zijn allemaal voor hun zestiende verjaardag getrouwd.

Ook Sanusi spreekt hoopvol over verandering. “Als je in Kano een verkiezing zou houden over kindhuwelijken, zullen de meeste vrouwen tegen stemmen. Ze hebben de effecten gezien bij hun dochters, zussen en vrienden. Ook al levert het eventueel veranderen van de wet veel weerstand op, er is op dit moment een gesprek gaande dat nog nooit eerder heeft plaatsgevonden.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief