Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zaterdag begint het wereldkampioen voetbal voor daklozen in Amsterdam, met 48 deelnemende landen, in plaats van de geplande 49. Team Nigeria heeft op het allerlaatste moment geen visum gekregen van de Nederlandse overheid.

Deze voetballers uit Nigeria zijn helden en zouden als helden behandeld moeten worden

Wereldkampioenschap voor daklozen Koning Willem-AlexanderHet wereldkampioenschap voetbal voor daklozen is dit jaar van 12 tot en met 19 september op het Museumplein in Amsterdam. Het toernooi wordt geopend door koning Willem-Alexander.

De voorzitter van de Homeless World Cup, Mel Young, is boos op de Nederlandse overheid. "Nederland berooft daklozen van de kans om namens hun land te spelen op een internationaal toernooi. Net als alle andere teams hebben ze geld ingezameld om aan dit evenement deel te kunnen nemen, ze hebben maandenlang getraind en nu zijn ze niet welkom in Nederland." 

Het team van acht voetballers moest voor het aanvragen van een visum naar de Franse ambassade in Lagos, omdat er in hun eigen land geen Nederlandse ambassade is. De Fransen weigerden visa af te geven, waarna de organisatie van het wereldkampioenschap het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland vroeg de visa af te geven bij aankomst in Nederland. Technisch is dat mogelijk, maar het ministerie heeft het verzoek afgewezen. Het Nigeriaanse team heeft vaak heel veel moeite moeten doen om een visa voor Europese landen te krijgen. Europa is namelijk bang dat de daklozen hier blijven en nooit meer weg gaan.

"Deze voetballers uit Nigeria zijn helden en zouden als helden behandeld moeten worden", zegt Young. Het wereldkampioenschap wordt sinds 2003 georganiseerd en sindsdien had het voor 70 % van de deelnemers een positieve invloed op hun leven. Ze kwamen van de drugs af, stopten met alcohol, kregen een baan, een huis, volgden een opleiding of begonnen een eigen zaak. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief