Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het gebeurde van de ene op de andere dag: Nigeria werd de grootste economie van Afrika, en liet de nummer 2, Zuid-Afrika, ver achter zich. Afgelopen zondag werd de Nigeriaanse economie voor het eerst sinds 1990 herijkt. De herijking van een economie is een statische onderneming en integreert nieuwe patronen van economische activiteit (bijvoorbeeld door het ontdekken van nieuwe grondstoffen of door het opkomen van een nieuwe industrie) in het BBP-model. Ook worden de prijzen herijkt naar een recenter jaar, om inflatie te corrigeren. De VN raadt aan een economie eens in de vijf jaar te herijken.

In het geval van Nigeria betekent de herijking bijvoorbeeld dat succesvolle industrieën als de telecomindustrie en de dienstensector (beter) opgenomen zijn in het BBP-model. De uitkomst is dat na de herijking, Nigeria een BBP van 510 miljard dollar heeft, in plaats van 270 miljard.

Dat is een mooi uithangbordje voor de regering, die met het opknapte plaatje van de economie meer buitenlandse  investeerders hoopt aan te trekken. Maar voor de normale burger betekent het niet zoveel. 112 miljoen van de 170 miljoen Nigerianen woont nog steeds in armoede.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief