Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De rellen in de Amerikaanse voorstad Ferguson naar aanleiding van de dood van Michael Brown zijn ruim een jaar geleden, maar het thema van de rassendiscriminatie door Amerikaanse politie is niet verdwenen.

In de nieuwe videoclip Chains vraagt muzikant Usher, bekend van zoetgevooisde liedjes als U Remind Me en You Make Me Wanna, aandacht voor de onschuldige Amerikaanse burgers die omgekomen zijn door politiegeweld. Zoals Sean Kell, in 2006 overleden nadat politie in burger in New York op de ochtend van zijn bruiloft zijn auto met vijftig kogels doorzeefden. Of Rekia Boyd, die in 2012 door een politieagent met een ongeregistreerd wapen werd neergeschoten. Of Amadou Diallo, die in 1999 41 keer werd neergeschoten door vier politieagenten in New York toen hij zijn rijbewijs wilde pakken om zich te identificeren. (Wyclef Jean maakte daar eerder een nummer over.)

Usher's Chains begint met het statement "While racial injustice keeps killing, society keeps looking away", waarna de kijker zijn webcam aan moet zetten. Terwijl de clip speelt en foto's van onschuldige slachtoffers laat zien, registreert de camera of er weggekeken wordt van het scherm. Ondertussen zingt Usher: "We still in chains, we still in chains. You put the shame on us."

De videoclip is, vanwege de gezichtsherkenning, het best te bekijken op de website van Tidal. Hieronder een preview:

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief