Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De analyses rondom de geklapte coalitieonderhandelingen beperken zich tot zondebokken aanwijzen. Een dominante spin onder journalisten en politici is dat Jesse Klaver alle realiteitszin heeft verloren door zich vast te klampen aan zijn morele ondergrens rondom migratie. Van de Volkskrant tot NRC, van Pechtold tot Asscher: ze verwijten Klaver ‘getuigenispolitiek’ te bedrijven en zijn kiezers in de steek laten. ‘Absurd’. ‘Ongelooflijk’. ‘Onbegrijpelijk’. Dat  zijn de woorden waarmee collega-onderhandelaars Jesse Klaver in het verdomhoekje duwen. 

Hypocriet

Het is een domme spin, want het tegenovergestelde is waar: niet Klaver, maar zijn collega-onderhandelaars hebben hun realiteitszin verloren. Zij zijn eendimensionaal geobsedeerd door de wens om (Noord-)Afrikanen buiten Fort Europa te houden.

Dit terwijl de huidige Turkije-deal waarop nieuwe afspraken met Afrikaanse dictators gebaseerd zouden moeten worden, een humanitaire ramp blijkt te zijn. Dat is de realiteit, gedocumenteerd door mensenrechtenorganisaties en gerenommeerde journalisten, ook van Nederlandse bodem. Wanneer andere politici en commentatoren – die deze informatie ook tot hun beschikking hebben – zich dan nog steeds niet bekommeren om vluchtelingen en migranten, is het op zo’n minst hypocriet om te stellen dat Jesse Klaver degene is die zijn realiteitszin heeft verloren. 

Hysterische reacties

En wanneer andere politici zich niet bekommeren om mensenrechten en het lot van vluchtelingen en migranten, dan slaat hun hysterische reactie over de principiële houding van GroenLinks nergens op. Het lijkt erop dat zij blind en gedwongen het huwelijksbootje willen betreden met een partner die duidelijk aangeeft dat de verliefdheid niet wederzijds is. Je zou denken dat het verstandig is om op zoek te gaan naar een andere partner in plaats van de mislukte date rancuneus te framen als iemand die geen verantwoordelijkheid durft te dragen.

Wat is de waarde van verantwoordelijkheid dragen als je je principes en overtuiging volledig opzij schuift? Waarom zou je een huwelijk met iemand aangaan als je jezelf niet kent?

Geert Wilders

Klaver heeft juist de verantwoordelijkheid gedragen en is met een rechte rug de onderhandelingen uitgelopen. Hij heeft daarmee een positie ingenomen waar links Nederland trots op kan zijn.

Hypocrisie van CDA en VVD moet ontrafeld worden

Het is nu de vraag of collega-onderhandelaars net zo moedig zijn als Jesse Klaver. Als zij zo graag verantwoordelijkheid voor dit land willen dragen en naarstig een huwelijkspartner zoeken, waarom dan niet in zee gaan met Geert Wilders, die hetzelfde principe van obsessieve anti-immigratie uitdraagt?

Dit is wat commentatoren moeten vragen, in plaats van Jesse Klaver in een verdomhoekje te duwen. Het is belangrijk om de hypocrisie van het CDA en de VVD te ontrafelen. Tijdens de verkiezingscampagne maakten zij een ruk naar rechts en verkochten zij een anti-immigratieverhaal om de PVV-kiezers over te halen.

Vervolgens willen zij vanuit een vermeend superieure positie Geert Wilders uitsluiten terwijl hij inhoudelijk hun belangrijkste huwelijkspartner is om hun anti-immigratie-agenda te realiseren. Het is niet verwonderlijk dat Ahmed Aboutaleb deze partijen heeft aangeraden om met de PVV te gaan praten. 

Vermogen en lef

Het is laf om van GroenLinks te eisen dat het zijn eigen principes laat vallen, terwijl het jezelf aan het vermogen en lef ontbreekt om met de PVV van Geert Wilders te gaan onderhandelen. We moeten inzien dat de partijen die met Jesse Klaver onderhandelden, en dan met name VVD en CDA, Wilders in schaapskleren zijn. Zij willen er graag alles aan doen om migranten tegen te houden, maar durven hier niet zo open en duidelijk over te communiceren als Klaver doet over zijn standpunt. Juist omdat ze heel goed snappen dat het dan duidelijk zal zijn dat niet Klaver, maar zij de realiteitszin hebben verloren.

Foto header: Flickr/Prachatai

kiza_bijgesneden.jpg

Over de auteur

Kiza Magendane (1992) is student politicologie. Blogger en schrijver. Hij komt uit Congo en woont sinds 2007 in Nederland.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief