Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Niet jij maar de verkrachter moet zich schamen”, zeggen de ouders van de 23-jarige studente die vandaag precies een jaar geleden in een bus op weg door zes jongens werd verkracht en vervolgens aan haar inwendige verwondingen overleed. De ouders willen op deze bijzondere dag graag de stilte doorbreken en vrouwen waarschuwen voor de gevolgen van een verkrachting. “Vrouwen moeten ieder incident melden. Zorg er voor dat de schuldige zijn straf niet ontloopt!” drukt het echtpaar Indiase vrouwen met klem op het hart.

Tv-interview
Het interview dat de ouders vandaag voor een Indiaas televisiestation geven is meer dan ontroerend. Zoals de moeder zegt, ze was niet alleen het zonnetje in huis, maar met haar kwaliteiten had ze als vrouw grote kans het ver te schoppen.

Protest
De groepsverkrachting zette India een jaar geleden helemaal op zijn kop. Voor het eerst trokken duizenden Indiërs de straat op om te protesteren tegen het toenemend aantal verkrachtingen in hun land. India staat wereldwijd bekend als het gevaarlijkste land voor vrouwen. New Delhi wordt wel verkrachtingsstad genoemd. In een recent onderzoek van de VN zegt tachtig procent van de ondervraagde vrouwen in India zich onveilig te voelen op straat.

Maar hebben de dood van deze dappere studente en de demonstraties die daarop volgden enig effect gehad?

Wet
Er is wel het een en ander veranderd in India sinds 16 december vorig jaar. Het parlement heeft een strikte wet aangenomen. Verkrachters gaan voor de rest van hun leven de gevangenis in. Als het slachtoffer overlijdt, krijgt hij de doodstraf. Volgens een Indiase krant zou de politie meer werk maken van de verkrachtingszaak.

Doodstraf
Maar het aantal groepsverkrachtingen is niet afgenomen. Dat is de grote teleurstelling. In Delhi is sprake van een toename. Zelfs de doodstraf die tegen de verkrachters van de 23-jarige studente is uitgesproken, heeft Indiase mannen niet afgeschrikt met hun handen van vrouwen af te blijven.

Oorzaken
Volgens een psycholoog zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen.

Voor Indiase mannen is een verkrachting een manier om vrouwen er onder te houden. In het conservatieve India kijken mannen met argusogen naar vrouwen die niet langer thuis willen blijven zitten maar voor een baan kiezen en ook ’s avonds met haar vriendinnen uitgaan.

Verveling
Mannen verkrachten vrouwen als tijdverdrijf. Onopgeleide migranten van het platteland die in de sloppenwijken van de grote stad belanden, vergrijpen zich uit verveling aan vrouwen, zoals de belagers van de 23-jarige studente dat vorig jaar december deden.

Achterstand
Daders hebben nog steeds een grote kans hun straf te ontlopen. De rechtbanken kampen met een enorme achterstand. De verkrachtingszaak van de 23-jarige studente kreeg voorrang. Tachtig procent van alle verkrachtingszaken ligt al jaren bij de gerechtshoven te wachten. “We dachten dat we nooit veroordeeld zouden worden. Indiase vrouwen durven toch niet naar de politie te gaan”, vertelde een man die een vrouw had verkracht.

Mentaliteitsverandering
De mentaliteit van de Indiase man moet veranderen, stellen psychologen. Ouders geven hun zonen het beste voorbeeld door op grote schaal meisjes nog voor hun geboorte te aborteren of er na zelf te doden. Meisjes stellen in India helaas niet veel voor. Ze kosten alleen maar geld. De ouders sparen hun levenlang voor de bruidsschat, die trouwens bij wet verboden is. Het is de zoon die voor de ouders zorgt als ze eenmaal oud en hulpbehoevend zijn.

Kasteverschil
Op het platteland verkrachten de hoogste kasten de kastelozen. In de afgelopen maanden waren het een rechter en een hoofdredacteur van een links georiënteerd tijdschrift die zich vergrepen aan hun vrouwelijke medewerksters.

Binnen het huwelijk
Maar het meeste gevaar lopen vrouwen thuis in hun eigen huwelijk. Vorig jaar werden er meer dan 100.000 vrouwen door hun mannen verkracht, dat is vier keer zoveel dan het aantal seksuele vergrijpen buiten de deur. De cijfers zijn slechts een topje van de ijsberg. Verkrachting binnen het huwelijk in India is niet strafbaar zolang de vrouw niet onder de vijftien jaar is.

‘Oerconservatief’
“Geen meerderheid in de Kamer durft verkrachtingen binnen het huwelijk strafbaar te stellen uit angst dat de juridische processen de sterke familietradities zullen verzwakken”, stelt de sociologe Sudhir Khar. Ook de hoogste vrouwelijke bestuurders uit de Indiase geschiedenis, zoals premier Indira Gandhi, haar schoondochter de Italiaanse Sonia Gandhi of president Pratibha Patil weigerden hun vingers aan deze wet te branden. Sociologe Khar noemt het oerconservatieve parlement een goede afspiegeling van het Indiase gezin waarin de patriarchale gezinsstructuur verkrachting en het slaan van vrouwen goedkeurt.

65 jaar na de dood van bapu ‘vader’ Gandhi moeten mannen nog steeds leren vrouwen als gelijkwaardig te behandelen. Maar of het ooit zover komt?

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief