Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Van alle vrouwen die in Nepal overlijden, komt 16 procent door zelfdoding om het leven.
 

 
 

Een schokkende conclusie, vindt het onderzoeksteam. “Het is een totaal onverwachte uitkomst,” vertelt Bal Krishna Subedi, van het ministerie voor Gezondheid in Nepal aan nieuwsbureau IRIN. De uitkomsten waren voor de onderzoeksleider aanleiding om dieper in het probleem te duiken. Maar echt duidelijkheid over de oorzaak van het hoge zelfmoordcijfer is er nog niet. Factoren die meespelen zijn mentale gezondheidsproblemen, relaties, huwelijk, familieproblemen en ‘jong zijn’ op zich: 21 procent van de zelfmoorden betrof meiden van 18 of jonger.
 

nepal kathmandu vrouw Flickr CC Stas Kulesh 250pxW
Kathmandu. CC: Stas Kulesh

Uit een ander, vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek al dat vrouwen in Nepal een even groot of groter risico lopen om zelfmoord te plegen, dan mannen. In Nederland sterven maar half zo veel vrouwen aan zelfmoord als mannen.  

Taboe
Vrouwenactivisten zeggen echter helemaal niet zo verrast te zijn en denken dat het aantal eigenlijk nog hoger ligt. Zelfmoorden worden door familie namelijk vaak niet gemeld, omdat nabestaanden bang zijn voor een aanvaring met de politie. Bhumika Ghimire, een in de VS woonachtige journaliste van Nepalese afkomst, weet uit eigen ervaring dat zelfmoord ook omgeven is door schaamtegevoelens. “Mensen zien zelfmoord als iets egoïstisch en oneerbaars,” schrijft zij op de nieuwssite UPI Asia.com.
 

nepal_water_vrouwen_flickrCCDistra 250pxw
Bhaktapur. CC: Distra

Daarnaast rust er een groot taboe op mentale zwakte en psychologische hulp, waardoor er een groot gebrek aan geestelijke gezondheidszorg is. Ghimire beschrijft hoe haar moeder haar heftig ontraadde een psycholoog te bezoeken, toen ze op jongere leeftijd met depressieve gevoelens kampte. Zo’n bezoek zou de eer van de familie schaden. “En mijn moeder is een in de VS opgeleide vrouw, met meer dan dertig jaar ervaring in activisme. Kun je nagaan hoe moeilijk het moet zijn voor een gemiddelde Nepalese vrouw, die ook nog eens weinig financiële middelen heeft.” 

Moedersterfte
Bij het vorige onderzoek naar zelfmoord onder Nepalese vrouwen, in 1998, bleek overlijden tijdens de bevalling nog de belangrijkste. Doodsoorzaak te zijn. Zowel nationaal als internationaal werd er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het terugbrengen van moedersterfte, en met succes: het aantal moeders dat overlijdt tijdens de bevalling is in Nepal afgenomen van 539 naar 229 per 100.000. Die daling is bereikt door te investeren in pre- en postnatale zorg, en voorlichting over de noodzaak ervan..

“Er ontstond een gevoel van noodzaak om iets aan dit probleem te doen,” zegt Ghimire over de moedersterfte. “Dat gevoel moet ook gecreëerd worden bij het zelfmoordprobleem. De gemiddelde Nepalese vrouw heeft een behoorlijk zwaar leven. Ze loopt tegen economische en sociale drempels op. Ze heeft weinig mogelijkheden en een gebrek aan controle op haar leven. Door de taboes kan ze niet om hulp vragen of openlijk over haar problemen praten.” Nepal heeft moedersterfte succesvol weten terug te brengen, nu is het de beurt aan het zelfmoordpercentage, is haar boodschap.

 

Foto boven: Demonstratie voor vrouwenrechten in Kalikot, Nepal. Flickr/CC: CWGL

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief