Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Kaapstad en op social media is ophef ontstaan na het neerhalen van de ‘Zuma Must Fall’-poster. Die roept op tot het aftreden van de vermeende corrupte president. De poster, die slechts een dag op een van de meest bekende gebouwen prijkte, is door supporters van het Nationaal Afrikaans Congres (ANC) vernietigd. 

Nadat de grote ‘Zuma Must Fall’-poster met messen en scherpe objecten werd neergehaald, ontstond er op Twitter en Facebook ophef. Afgelopen week ging meer dan de helft van alle Tweets in Zuid-Afrika over het verwijderen van de poster, meldt The Guardian.

Twitter

Twitter in Zuid-Afrika is ontploft de afgelopen week met reacties met #ZumaMustFall naar aanleiding van de plaatsing en het neerhalen van de poster in Kaapstad. Enkele reacties die op Twitter zijn te lezen:

De #ZumaMustFall-beweging ‘bedankte’ ANC-lid Bongani Mkongi, die heeft aangedrongen op het neerhalen van de poster. Ook de aanhangers van het ANC, die met messen het gebouw ingingen om de poster te verwoesten hebben er voor gezorgd dat het onderwerp meer dan 1,4 miljoen keer is gedeeld op sociale media. Dat meldt Allafrica.com.

Bewoners niet blij

Vrijdagmorgen is de poster door onbekende personen op één kant van het appartementencomplex geplaatst. Die is gehuisvest op de hoek van Kloofstraat en Buitensingel in Kaapstad. Het gebouw kijkt uit over het Kaapstadse nachtleven in Long Street en is dankzij de vele billboards zeer bekend onder bewoners en toeristen.

De poster verschilt enorm van de advertenties die normaal gesproken boven de McDonald's hangen. Bewoners van het gebouw zagen vanuit hun raam de politieke slogan verrijzen. Dat gebeurde zonder hun toestemming, zegt de 35-jarige bewoner Mogale: "Dit maakt het gebouw tot een anti-Zuma gebouw en ik mag dan anti-Zuma zijn, maar je moet ons raadplegen of op zijn minst de mogelijkheid geven om ja of nee te zeggen". 

Zuma niet populair

President Jacob Zuma heeft zich onder de bevolking niet populair gemaakt door meerdere aanklachten van corruptie. Ook wordt hij verdacht van een verkrachting. De Zuma Must Fall-poster komt na protesten om zijn aftreden te eisen. De partij van Zuma, het ANC, was vooral geliefd onder de zwarte bevolking. Maar met alle commotie rondom zijn persoon ziet het er naar uit dat Zuid-Afrikanen uit alle lagen van de bevolking zich verenigen om Zuma weg te krijgen.

Op de Facebookgroep South Africans for Change is te lezen over de corrupte praktijken die Zuma erop na zou houden. "Hij moet vervangen worden door iemand met meer inzicht, opleiding, mededogen en die niet moreel corrupt is", aldus Jeanneanne Wilmot op de pagina.

"Dit gaat niet over ras (of afkomst)", schrijft Marylin Utete. "Maar over de incompetentie, corruptie en criminele activiteiten door en uit de politieke partij."

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief