Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een ruime meerderheid van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 12 jaar is ervan overtuigd dat zij later een goed leven krijgen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Kaleidos Research onder ruim 1.100 kinderen.

Wellicht is dit helemaal niet zo’n gek toekomstbeeld. Nederlandse volwassenen behoren immers tot de gelukkigste ter wereld, naast vooral Scandinaviërs, Zwitsers en Canadezen. Dit ‘gelukkige’ voorbeeld van ouders zorgt er misschien wel voor dat kinderen zichzelf later op dezelfde manier zien. En Nederlandse kinderen zijn zelf ook best gelukkig, bleek al eerder.

Positieve houding niet zo logisch?
Maar is het wel echt zo logisch dat kinderen zo´n positief toekomstbeeld hebben? Uit het onderzoek Kinderen in Tel in 2014 bleek dat het aantal kinderen dat in Nederland opgroeit in relatieve armoede de laatste jaren is gestegen. Dat betekent dat zij opgroeien in een gezin met (alleen) een bijstandsuitkering als inkomen. Daarnaast blijkt dat Nederlandse kinderen de toekomst van de wereld helemaal niet zo zonnig inzien. Het merendeel van de Nederlandse kinderen, bijna drie kwart, denkt niet dat het de goede kant opgaat met de wereld.

De wereld verbeteren
Wat zou er moeten veranderen in de wereld om kinderen een beter leven te geven? Volgens de kinderen zelf moet er in ieder geval minder oorlog worden gevoerd, moet er (goed) onderwijs zijn voor alle kinderen wereldwijd, en moet er iets gedaan worden aan armoede, kindermishandeling en kinderarbeid. Maar er zijn ook concrete ideeën: iedere soldaat zou eens een dagje moeten spelen in plaats van vechten (dan snappen ze dat dat veel leuker is) en er moet een partij voor kinderen opgericht worden.

Dit zijn de resultaten van het onderzoek:

 

670

Over de auteur

Lette Hogeling doet bij NCDO onderzoek naar wat Nederlanders weten en vinden van mondiale vraagstukken en hoe dit in hun gedrag tot …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief