Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op het parkeerterrein vlakbij het Kyocera Stadion in Den Haag staan 320 auto’s in rijen opgesteld. Aan de buitenkant van de auto’s wapperen vlaggetjes met de boodschap ‘we gaan ze halen’. Vanaf het dak van een brandweerwagen, die dienst doet als podium, spreekt initiatiefnemer Rikko Voorberg de ‘hofchauffeurs van Nederland’ toe. “Als de regering ze niet wil halen, dan willen wij die hofchauffeur wel zijn. Het kan absoluut. Griekenland is maar twee dagen rijden. We moeten ze laten zien dat Nederland een hart heeft!” Er klinkt luid getoeter. Daarna beweegt de stoet zich richting het Binnenhof in Den Haag. Daar geven ze een eigen gemaakte kentekenplaat af als teken van steun.

Beloofd is beloofd

Met deze actie betuigen de deelnemers hun steun aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. In september vorig jaar heeft de regering in Europees verband toegezegd 3797 vluchtelingen op te vangen. Maar op dit moment is dat aantal slechts 16 procent, terwijl het 60 procent zou moeten zijn. “Als het in het tempo van de regering doorgaat, zijn we 21 maanden langer bezig dan gepland,” zegt Rikko.

De initiatiefnemers van de actie zijn dit jaar in Idomeni en Griekenland geweest en besloten toen dat het zo niet langer kon. Maar zomaar iets opstarten is moeilijk. “We wilden de mensen hierheen halen, maar we dachten meteen: ‘dat kan niet, dat is mensensmokkel’.” Dus begonnen ze de actie die de regering wil helpen hun belofte na te komen. Zo voelen de deelnemers het ook. “Ik wil niet schuldig zijn aan de boodschap die de Nederlandse overheid uitdraagt als zij haar belofte niet nakomt”, zegt deelneemster Inga Teekens. Samen met haar vriendin Mary Voermans, die ook meedoet aan de actie, heeft ze vrijwilligerswerk gedaan op Lesbos. “Daarbij komt dat de mensen in de kampen geen perspectief hebben. Ze kunnen alleen wachten en zitten. Het is geen menswaardig bestaan. Er moet echt wat gebeuren”, vult Mary Voermans aan.

Ik wil niet schuldig zijn aan het niet nakomen van de belofte

Zelf een verschil maken

Veel deelnemers zijn bereid zich in te zetten voor vluchtelingen, of doen dit al. Zo ook Samantha Coenraad. Zij rijdt mee namens haar stichting Family on a Mission, die vooral voedsel en kleding naar vluchtelingenkampen brengt in Europa. “Wij willen best met een team en bussen mensen ophalen. Graag zelfs! De mensen in Griekenland kunnen op ons rekenen.”

En die mensen kunnen ook rekenen op deelneemster Anneke Nusselder. Zelf heeft ze geen auto, maar ze wilde zo graag komen dat ze met de trein vanuit Zwolle naar Den Haag is gereisd. Daar heeft ze met de OV-fiets vanaf het startpunt een ‘sluiproute’ genomen naar het Binnenhof. “Ik heb zelf gekeken naar de mogelijkheden om mensen hierheen te halen, maar dat werd me afgeraden. Op dit moment heb ik een vluchteling opgevangen in huis.” En die steun blijft zeker niet onbenut volgens de actiegroep. Ze verzamelde alle gegevens van de deelnemers en is bereid die aan de staatssecretaris te geven.

Dit is pas het begin

Voor het Binnenhof ontvangt de organisatie de kentekenplaten van de deelnemers die langsrijden. De actie trekt een aantal omstanders die nieuwsgierig zijn waar al die enthousiaste kreten vandaan komen. Ieder kentekenbewijs wordt met evenveel plezier binnengehaald. Toch twijfelen de deelnemers of deze actie echt een verschil maakt in de politiek. “Het is verkiezingstijd en dan doen partijen beloften die ze misschien niet nakomen”, zucht Inga Teekens. “We hopen wel een verschil te maken door meer mensen aan te spreken. Het is zo belangrijk dat de zwijgende meerderheid ook een keer van zich laat horen.”

Deelnemer Moritz Ebinger staat er iets positiever in. “Dit soort acties hebben veel meer invloed dan stemmen. Ik doe hieraan mee om reclame te maken voor een betere wereld.” Voor Rikko is deze actie pas het begin van een grotere beweging. “Als dit geen effect heeft, willen we eind januari naar Brussel rijden om aandacht steun aan te bieden. Er zijn veel meer mensen in Europa die er net zo over denken als wij.”

Gegoochel met cijfers

Als alle kentekenplaten verzameld zijn, worden zij neergelegd naast de poort van het Binnenhof. Uiteindelijk mogen alleen Rikko en kunstenares Tinkebell naar binnen om de kentekenplaten en hun hulp aan te bieden aan de ambtelijke vertegenwoordiger van Dijkhoff, Kees Riezebos. Hij belooft dat de kentekenplaten bij staatssecretaris Dijkhoff terechtkomen. Bij de boodschap dat verder niemand mee naar binnen mag, druipen de deelnemers teleurgesteld af. Langzaam verdwijnt de politie ook uit het straatbeeld.

Binnen debatteren Rikko en Tinkebell met Riezebos over de exacte cijfers. De cijfers die zo klaar als een klontje lijken voor de deelnemers, worden niet erkend door de staatssecretaris. Een dag later brengt Dijkhoff zijn berekeningen naar buiten op Facebook. Volgens hem is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor asiel een stuk lager dan de 65.000 mensen waarop de 3797 die Nederland moet opnemen is gebaseerd . En als je naar die cijfers kijkt, ligt Nederland precies op schema. Hij sluit vervolgens af met een verwijzing naar het wetboek. “Mensensmokkel is een strafbaar feit. Ik adviseer iedereen dan ook daar niet toe over te gaan.” De actiegroep laat het hier niet bij zitten en gaat op social media het gesprek aan met de staatssecretaris. Het is zoals Rikko zelf al voorspelde “Dit is pas het begin!”

De actiegroep 'We gaan ze halen' wil migranten die opgevangen worden in Griekenland naar Nederland halen. Daarbij zeggen...

Geplaatst door Klaas Dijkhoff op Donderdag 1 december 2016
Bron: www.facebook.com
RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief