Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Architect Narda Beunders (33) is op initiatief van de PopUpKerk met drie vrienden naar Lesbos gegaan om de vluchtelingenproblematiek concreter te begrijpen. Daar heeft ze naar eigen zeggen veel kunnen betekenen voor de bootvluchtelingen, die ze moedig en hoopvol noemt.

Wat haar opviel is dat de opvang op Lesbos dramatisch is en dat dat samen met de hoeveelheid mensen voor een slechte sfeer zorgt. Ze gaat daarom samen met mede-architecten Lars Zwirs en George Nez, hulporganisaties en lokale bouwers een kapelachtig gebouw neerzetten dat bescherming, ontspanning en verbinding faciliteert. OneWorld ging met haar in gesprek over dit bijzondere project.

“Waar deze mensen aankomen is het niet prettig. De opvang is minimaal en ze hebben niets. Mensen moeten op straat slapen of in een tentje dat ze zelf hebben gekocht. Er is af en toe eten en er zijn slechte sanitaire voorzieningen. Omdat er te veel mensen zijn en de sfeer zowel onder vluchtelingen als bewoners van Lesbos slecht is wilde ik iets voor ze doen. Het liefst zou ik voor iedereen een huisje bouwen, maar dat is niet zomaar toegestaan.”

“Als verwelkomend gebaar en vanuit de overtuiging dat het de sfeer positief zal beïnvloeden ga ik een tijdelijke verblijfplaats bouwen waar minstens 35 mensen tot hunzelf en samen kunnen komen. Een centrum met een overkapping eromheen die bescherming biedt, waar volwassenen even lekker kunnen zitten en kinderen kunnen spelen. Dit wil ik bereiken door in het ontwerp rekening te houden met wat de vorm van een ruimte met je gevoel doet. Daar heb ik tijdens mijn studie aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam uitgebreid onderzoek naar gedaan.”

Ontwerpschets van l'Abri – A Roof for Humanity, door Narda Beunders.

“Ook moet het bouwen van ‘l’Abri – A Roof for Humanity’ (l’abri is Frans voor toevluchtsoord) natuurlijk zo efficiënt, makkelijk en goedkoop mogelijk gebeuren. Daar is aan gedacht. De Amerikaanse architect George Nez is gespecialiseerd in herhuisvesting in rampgebieden en helpt mee aan dit project met zijn speciale duurzame dak design de ‘Hypar Roof’. Het belangrijkst is misschien wel dat de complete bouwmodule herhaalbaar is. Er kan nadat ik weg ben en het toevluchtsoord er staat dus worden aangehaakt en uitgebreid. Omdat ik met lokale bouwers samenwerk zal dat zonder mij verwezenlijkt kunnen worden.”

“Terwijl ik daar met vluchtelingen bouw die zelf enige ervaring hebben in de bouw zal ik samen met Stichting Bootvluchteling zo veel mogelijk in de basisbehoeften van hen voorzien. We zullen in ieder geval samen eten. In overleg met UNHCR wordt er geïnventariseerd welke locatie het meest geschikt is voor het project. Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang, is de crowdfunding opgestart en in oktober ga ik naar Lesbos om te beginnen met bouwen."

Over de auteur

Stasja van Droffelaar is stagiair en fotograaf bij de redactie van OneWorld. Ze studeerde Culturele Antropologie & …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief