Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Doorbreken in de muziekwereld is niet makkelijk. Je moet wel heel overtuigend zijn, wil je platenmaatschappijen in Europa en Amerika voor je winnen. Voor muzikanten in Mozambique  is dat niet het grootste probleem: goed opnamemateriaal is schaars. Wired for Sound geeft de artiesten daarom een duwtje in de rug.

Wired for Sound (WFS) geeft jonge muzikanten uit Mozambique een kans om hun muziek op te nemen, zodat deze gedraaid kan worden bij lokale radiostations. Niets is voor de organisatie te gek: ze namen muziek op naast de ruïnes op de berg van Serra Choa, op een verlaten militair vliegveld in Furancungo en in een mangobos. Dit is alleen mogelijk omdat WFS een mobiele opnamestudio gebruikt.

Reizend met de opnamestudio zoekt Wired for Sound sinds 2013 naar jonge artiesten. Er komt geen talentenshow aan de pas, medewerkers van de organisatie kletsen met Mozambicanen en vinden via via geschikte muzikanten. “Opname- en productiefaciliteiten zijn in de gebieden zeer beperkt of geheel afwezig, zelfs bij lokale radiostations. Dus als muzikanten weten dat ze bij ons de kans krijgen om een demo op te nemen die vervolgens op de radio gedraaid wordt, weten ze ons wel te vinden!”, aldus Simon Attwell, oprichter van WFS.

Muziekmagie
De lokale taal kan in verschillende provincies echter voor een probleem zorgen. Attwell zei eerder hierover: “We hebben gelukkig een tolk en het is erg interessant om te zien hoe een lokale taal dan omgevormd wordt tot Portugees en uiteindelijk Engels. De magie komt echter tot stand als we met de muzikanten jammen – dan is taal niet nodig om verhalen te delen.”

Naast de kans om muziek op te nemen biedt de organisatie talenten ook de mogelijkheid om een 5-track EP op te nemen en om vervolgens een album te maken. De geluksvogels worden uitgenodigd om te praten op de radio, leren andere muzikanten kennen en krijgen inzicht in de werkervaring. De oprichters van WFS weten maar al te goed hoe belangrijk dit is: Kim Winter is radioproducent en Simon Attwell en Julio Sigauque zijn bandleden van Freshlyground. Het drietal is ervan overtuigd dat het project in 2013 een succes wordt en maakt daarom plannen voor een Wired for Sound 2, die waarschijnlijk in Malawi plaatsvindt. 

Lees meer op: Africa is a Country
Foto: OSISA

 

Over de auteur

Genna Bostelaar is een Nederlandse journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld. Op dit moment schrijft ze voor Young & Fair, een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief