Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De lijst, die in willekeurige volgorde is opgesteld, is een greep uit mensen die volgens New African Magazine invloedrijk zijn, pioniers en niet bang zijn om de knuppel in het hoenderhok te gooien en daardoor gezichtsbepalend zijn voor Afrika.Cover New African Magazine 100 invloedrijke Afrikanen

Oude bekenden als Kofi Annan, Nelson Mandela en bisschop Desmond Tutu haalden de top-100 in het juni-nummer, maar ook andere beroemdheden als de Ivoriaanse voetballer Didier Drogba, de uit Senegal afkomstige zanger Akon en Asha-Rose Migiro, de eerste zwarte vrouw die vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties werd. Ook een aantal mediamagnaten waaronder Trevor Ncube, de eigenaar van de Zuid-Afrikaanse Mail & Guardian en Amadou Mahtar Ba, een van de oprichters van allAfrica, haalden de lijst. 

Lessen trekken
Dat Mugabe, de controversiële president van Zimbabwe, de lijst heeft gehaald, rechtvaardigt het blad omdat hij ‘de wereld tegelijkertijd weet te fascineren en zijn tegenstanders blijft ergeren door steeds maar aan de macht te blijven’. “Mugabe blijft het internationale nieuws halen en is een populair onderwerp op discussiefora over Afrika. De discussie rond zijn persoon helpt om lessen te trekken over wat Afrika nodig heeft.”

Zoals altijd bij dergelijke lijstjes ontbreken er ook namen. Zo staat Nollywood-actrice Geneveive Nnaji er wel op maar geen enkele Nigeriaanse filmbons. Ook Manuel Vicente, het hoofd van de Angolese oliemaatschappij, Sonangal, mist. Volgend jaar kan hij in de herkansing.

Lees ook: Tien wereldverbeteraars

Foto boven: President Robert Mugabe, Wikimedia Commons

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief