Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens VNO NCW-voorzitter Hans de Boer moet Nederland als onderneming worden gerund, en daar hoort een goede marktpositionering bij. De Boer stelt voor dat de overheid een kwart van het budget voor ontwikkelingssamenwerking reserveert voor noodhulp, om bij elke ramp als eerste land ter plaatse te kunnen zijn, bericht De Volkskrant.

Royaal Nederland 
'Defensie koopt een of twee transportvliegtuigen erbij, wat helikopters en dan vliegen we daar meteen naartoe met tenten en voedsel, de hele handel. Dat wordt ons handelsmerk: als er ergens ellende is, is Nederland er als eerste om te helpen. Dan positioneer je jezelf als een royaal land', aldus De Boer.

Nederland moet je runnen als onderneming

Noodhulporganisatie Oxfam Novib laat weten het ‘echt een heel onzinnig idee’ te vinden. Hun voornaamste kritiekpunt is dat een ‘populariteitsrace’ onder westerse landen die als eerste op de plek des onheils willen zijn ten koste gaat van de kwaliteit van de hulp. “Coördinatie is de sleutel en dat verhoudt zich slecht met een ‘ieder-voor-zich’ mentaliteit”, aldus een woordvoerder.

Geen steun
Ook het overhevelen van een miljard euro van het budget voor ontwikkelingssamenwerking naar noodhulp ziet Oxfam Novib niet zitten. “Dat geld is nodig om de weerbaarheid van de zwakken structureel te verbeteren.”

Vanuit de Tweede Kamer bleek er ook weinig steun te zijn voor De Boer's suggestie. PvdA-woordvoerder voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Roelof van Laar reageerde als volgt op Twitter:

En de VVD-woordvoerder was het om andere redenen oneens met De Boer:

'Mine is bigger than yours'
Minister Ploumen sprak zich al in 2013 uit tegen de politisering van noodhulp: 'Nederland hecht zeer aan de humanitaire principes van menselijkheid, neutraliteit, onafhankelijkheid en het internationaal Humanitair Recht zoals vastgelegd in de Geneefse Conventies', zei ze in gesprek met VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos.

Het lijkt weinig kans van slagen te hebben dus, noodhulp als marketingstunt van de bv Nederland. Jammer, schreef Sheila Sitalsing vanochtend in de Volkskrant: 'ik zie Hans de Boer wel uitrukken naar een rampgebied. Met één arm hangend aan het onderstel van een heli, Nederlandse vlag in de andere hand, lokken wapperend in de wind. Op de zijkant van de helikopter staat in het rood wit blauw: "Mine is bigger than yours". Ik zou er geld voor over hebben om dat te zien.'

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief