Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De organisatie Save the Children publiceerde een aantal dagen geleden het State of the World’s Mothers rapport met informatie over de huidige situatie van moeders wereldwijd. Waar landen als Finland, Noorwegen en ook Nederland hoog in de lijst staan en het dus goed doen, staan Congo en Somalië helemaal onderaan.

Indicatoren
De landen in het rapport worden met elkaar vergeleken aan de hand van vijf punten. Risico op moedersterfte (hiermee wordt ook een blik geworpen op de gezondheidszorg in het land), het welzijn van de kinderen (wat nauw verbonden is met de gezondheid van de moeder), de opleidingsstatus van de moeder en de economische en politieke status.

"Ieder jaar kent het rapport ook een thema. Vorig jaar was dit de eerste honderd dagen van een pasgeborene, dit jaar is het thema humanitaire rampen", legt Sabine Copinga van Save the Children uit. "Het rapport is niet alleen ter informatie, maar ook om draagvlak te creëren voor het onderwerp. Wij hebben het rapport bijvoorbeeld aan Jasper van Dijk, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking voor de SP, aangeboden. Van Dijk gaat nu de regering vragen om de aanpak van moeder- en kindsterfte in fragiele staten, zoals humanitaire rampen, op de politieke agenda te zetten."

Natuurrampen
Het rapport State of the World’s Mothers besteedt ook aandacht aan natuurrampen die bijdragen aan de situatie van moeders van over de hele wereld. Copinga: "Zo zijn wij bijvoorbeeld naar aanleiding van de tyfoon op de Filipijnen begonnen met moeders en kinderen te leren hoe ze zich beter kunnen voorbereiden op rampen." Save the Children maakte een filmpje over de Filipijnse moeder Shiela die tijdens haar zwangerschap in 2013 de tyfoon Haiyan meemaakte.

Humanitaire crisis
De tien landen onderaan de lijst, vooral Afrikaanse landen, doen het slecht op bovenstaande indicatoren. Zeven van deze landen zitten momenteel dan ook in een humanitaire crisis en leven bijvoorbeeld in armoede. Zo is Somalië, het land dat op de laatste plaats in de lijst staat, al sinds 1991 constant in conflict door de val van de centrale overheid. En in Congo, die de een-na-laatste plaats onderaan de lijst bezet, zorgt onder andere de burgeroorlog, maar ook malaria en ondervoeding voor veel onrust en doden onder moeders en kinderen. Bijna de helft van het totaal aantal doden in Congo betreft kinderen onder de vijf jaar. De uitspraak waar het rapport mee begint: “het moederschap is de zwaarste baan ter wereld” is hier dan ook zeker van toepassing.

Bron beeld moeders: hdptcar
Bron kaartje top 10 en video: Save the Children

Over de auteur

Jonge en creatieve journalist/fotograaf met een hart voor tijdschriften, online en social media.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief