Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er zijn nu evenveel mobiele abonnementen als mensen op deze planeet (ongeveer 7 miljard). Best bizar, als je bedenkt dat er nog steeds ongeveer 2,5 miljard mensen zijn zonder goede sanitaire voorzieningen en 1,4 miljard mensen zonder elektriciteit.

[[{“fid”:”30871″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

‘Een geschenk voor ontwikkeling’
Volgens wetenschapper Robbert Dijkgraaf wordt de mobiele telefoon ‘een geschenk voor ontwikkeling’ genoemd. De economische waarde van een mobieltje ligt hoger in Afrika dan waar dan ook. Je kunt je voorstellen dat in landen met slechte infrastructuur, een zwakke overheid, gebrekkige gezondheidszorg en onderwijs de telefoon een hele belangrijke rol speelt.

Advies per sms
Ik werk bijvoorbeeld bij de organisatie Text to Change, waar we bezig zijn met de grootste interactieve sms-campagne ooit. Van 500.000 vrouwen weten we nu precies in welke fase van hun zwangerschap ze zitten, zodat we ze per sms advies over medische controles en een gezonde levensstijl kunnen geven.

Mobiel betalen
En dan nog en leuk weetje: de ontwikkelingen in Afrika gaan soms een stuk sneller dan hier. In Afrika kun je al jaren met je mobiele telefoon betalen: op markten, in winkels, bijna overal. In Nederland zitten de advocaten van alle grote mobiele providers en banken al jaren om de tafel. Nog steeds zonder concreet resultaat.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief