Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

voices of africalogoHoewel communicatiekanalen zich via internet en mobiele telefoons snel ontwikkelen, is het aantal Afrikaanse journalisten, verslaggevers, fotografen, filmmakers en internetdeskundigen dat daarvan gebruik kan maken, nog relatief erg laag. Ook het aantal burgerjournalisten dat zich in Westerse landen in zo’n snel tempo via mobiele communicatie en internet laat horen, is in Afrika nog nauwelijks ontwikkeld.

 

Het project Voice of Africa dat deze week van start ging, wil dan ook getalenteerde Afrikanen helpen een carrière op te bouwen in de media, met behulp van de technologie die nu beschikbaar aan het komen is, maar voor velen in Afrika financieel gezien nog buiten bereik is. De initiatiefnemers, Stichting Africa Interactive Media en Skoeps, zien onderlinge communicatie en interactie tussen mensen ook als een belangrijke voorwaarde voor het versterken van de democratie in Afrika en daarmee als een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van bestuur.

 

Uploaden

 

apparatuurHet voornemen is om in elk Afrikaans land waar GPRSbereik is, een aantal talentvolle jonge mannen en vrouwen te selecteren en deze mensen te voorzien van een geavanceerde mobiele telefoon met een klein uitschuifbaar toetsenbord waarin de software is aangebracht om direct foto’s, teksten en films te kunnen uploaden naar de server van Skoeps die deze doorstuurt naar de website van Africa Interactiv. Geeft de verhalen en beelden door aan de leden van haar community.

 

Een voorbeeld van zo’n mobiele reporter is Evans Wafula uit Kenia. Hij heeft een afspraak met Rose uit Moyale. Vandaag opent zij als eerste in haar provincie een winkel met hulp van microkrediet. Evans houdt een interview met Rose en maakt nog enkele korte filmpjes van haar winkel. Hij voorziet het filmpje van tekst en verstuurt de reportage met zijn mobiele telefoon via mobiel internet. Twintig minuten later staat het beeldmateriaal op de nieuwssite www.Voices-Of-Africa.nl .

 

Initiatiefnemers

 

Stichting Africa Interactive Media, onder leiding van oud-Sanoma topman Pim de Wit, is de initiatiefnemer van dit project. SKOEPS.nl, een website voor burgerjournalistiek, is de technische partner voor dit project. SKOEPS levert de mobiele telefoontoestellen en de techniek waarmee Afrikaanse mobiele reporters hun nieuws kunnen registreren en publiceren.

 

Daarnaast wordt er samengewerkt met de School voor Journalistiek Utrecht, die begin juli 90 jonge journalisten in Zuid-Afrika bijstaat in het opzetten van betaalbare, maar effectieve verslaggeving.

 

De initiatiefnemers verwachten dat het project deels gefinancierd kan worden door het verkopen van reportages aan persbureaus, TV en kranten. Maar daarnaast zoekt de Stichting Africa Interactive Media partijen die dit project financieel willen ondersteunen.

 

 

Voices of Africa

Africa Interactive

Skoeps

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief