Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De operatie is ‘Comprehensive Operation: Sinai 2018’ gedoopt. De militaire campagne gaat gepaard met een complete shutdown van het internet en andere telecommunicatiediensten op het Sinaï-schiereiland, meldt persbureau Smex. OneWorld sprak met onderzoeksjournalist Mohannad Sabry, tevens auteur van een befaamd boek over de Sinaï.

“Dit is een roekeloze herhaling van eerdere militaire operatie, met inzet van vertrouwde militaire tactieken inclusief lucht- en grondbombardementen, aangevuld met een totale mediastilte, plus het afsnijden van communicatienetwerken en internet. Wat we zien is bepaald niet wat de militaire woordvoerder beloofde toen hij meldde dat er een belangrijke campagne op til was om terrorisme voor eens en altijd uit te roeien. Dit is iets veel groters.

Afgelopen week heeft het leger een gebied ontruimd dat al vier jaar het toneel is van zware bombardementen en aanvallen. Minder dan 20 procent van de oorspronkelijke bevolking is daar nog over: de rest is gevlucht of weggejaagd. Grote delen ervan liggen in puin, zoals de stad Rafah en de zuidelijke dorpen. Dit doet de vraag rijzen hoe efficiënt eerdere operaties waren, als het leger nu opnieuw miljoenen dollars uitgeeft om het gebied voor de honderdste keer schoon te vegen.

Achterhalen wat zich momenteel precies in de Sinaï afspeelt, is onmogelijk. Je moet uitgebreid netwerken op de grond hebben en bereid zijn flinke risico’s te nemen, wil je de gebeurtenissen kunnen verslaan. Ik probeer het, ik wil de mediastilte te verbreken en het regime uitdagen. Het regime heeft de communicatiestilte tot een van zijn topprioriteiten verklaard: ze willlen simpelweg niet dat iemand ziet hoe ze in de Sinaï opereren.”

Achterhalen wat zich momenteel precies in de Sinaï afspeelt is onmogelijk. Maar ik probeer het, ik wil de mediastilte verbreken en het regime uitdagen

In Arabische media zoemen geruchten over ‘de deal van de eeuw’, de safaqat al-qarn. Wat is dat, en bestaat die deal?

“Die geruchten zijn ontstaan na Trumps bezoek aan Saoedi-Arabië en zijn ontmoetingen met regionale machthebbers zoals Sisi en Netanyahu; sindsdien vermoeden sommigen een regionale regeling. Er wordt gezegd dat er een plan ligt om de Gazastrook onderdeel van Egypte te maken, door hem bij het Sinaï schiereiland te voegen; dat zou dan de Palestijnse kwestie voor eens en altijd moeten op lossen. De overheden in de regio doen het af als een complottheorie, maar aanwijzingen op de grond vertellen een ander verhaal.

In de Sinaï zijn mensen ervan overtuigd dat Gaza zal worden uitgebreid naar het noorden van de Sinaï. Ze baseren dat op het voortdurende en intensieve schoonvegen van het gebied ten oosten van Al-Arish; daaronder valt ook de ontruiming van Rafah en alle dorpen ten zuiden van die stad. Er is geen logische verklaring om zoiets te doen, wat betreft terreurbestrijding. Juist dat voedt de theorie dat dit gebied onderdeel wordt gemaakt van de Gazastrook.”

Worden er mensen geëvacueerd? Zo ja: hoeveel, en met welk doel?

“Tot dusver gaat het om tienduizenden mensen. Er is uiteraard geen officiële telling, maar een ruwe berekening leidt tot ongeveer 60.000: uit Rafah stad, de zuidelijke dorpen onder Rafah, de voorsteden van Sheikh Zuwayyed en de dorpen ten zuiden daarvan.

Het Egyptische leger is de belangrijkste motor achter deze volksverhuizing. In Rafah verordonneerden ze de ontruiming van de stad: inwoners werden gesommeerd om de stad te verlaten. In de ruim twintig dorpen en voorsteden rondom Rafah werden bewoners gedwongen te vluchten vanwege de zware bombardementen, de geweldaddige aanvallen en het afsnijden van allerlei essentiële voorzieningen, inclusief elektriciteit, water en communicatie.

Deze ontruiming dient geen enkel logisch doel, en het is opmerkelijk hoe nadrukkelijk het regime volhoudt dat die bitter nodig is, en hoe achteloos ze doen over de consequenties ervan. De bevolking wegjagen heeft totaal geen nut qua terrorismebestrijding, noch het stabiliseren van het gebied. Het enige effect is negatief: het geeft de terroristen kans zich te mobiliseren en aanvallen uit te voeren zonder enige zorg of ze daarmee de lokale gemeenschappen schade toebrengen of tegen zich in het harnas jagen.”

Speelt de strijd tussen de inlichtingendiensten hierin nog een rol?

“Niemand weet of het dispuut tussen de departementen van het regime onderling, met name tussen de militaire en de algemene inlichtingendiensten, het punt heeft bereikt dat ze elkaar tegenwerken. Wel is duidelijk dat dit dispuut een efficiënte samenwerking tegen eventuele bedreigingen van de veiligheid in de weg staat, aangezien beide departementen weigeren informatie te delen of samen te werken op het vlak van terreurdreiging.

Buitengerechtelijke executies in het Noorden van de Sinaï

Niet alleen IS filmt en publiceert video’s van executies. Ook het Egyptisch leger doet dit. Je ziet bijvoorbeeld in deze video van een tijdje geleden hoe Egyptische militairen onbewapende bedoeïen executeren in het Noorden van de Sinaï.

Egyptisch leger gebruikt internationaal verboden clusterbommen

Deze week kwam naar buiten dat het Egyptisch leger zichzelf filmt met de internationaal verboden clusterbommen.

Bron: twitter.com

“De sluier van de censuur en verborgenheid in de Sinaï heeft leden van het leger het gevoel gegeven dat ze straffeloos grote mensenrechtenschendingen kunnen begaan” zegt Najia Bounaim, Amnesty’s vice directeur voor de Mena regio.

Najia Bounaim, Amnesty's vice directeur voor de Mena regio.

We posten maar wat

Tot slot nog dit. In een officiële persconferentie van het Egyptische leger over de successen van de Sinaï Operatie werd op de achtergrond een foto getoond van een vergeldingsbombardement na de aanslag in Bahariya in de bergen bij West Al-Fayoum. Ver weg van de Sinaï.

In een officiële persconferentie van het Egyptische leger over de successen van de Sinaï Operatie werd op de achtergrond een foto getoond van een vergeldingsbombardement na de aanslag in Bahariya in de bergen bij West al-Fayoum. Ver weg van de Sinaï. Bron: twitter.com

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief