Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het westen is verdeeld over Obama’s plan om militair in te grijpen in Syrië. Tegenstanders van een interventie zullen zich gesterkt zien door een video die een paar dagen geleden opdook.

Syrische rebellen staan met doorgeladen geweren achter  geknielde gevangenen. De gevangenen drukken hun gezicht op de grond. Ze dragen geen T-shirt, op hun rug lopen  rode striemen.

Abdul Samad Issa (37), de bevelhebber van de rebellen, draagt een  gedicht voor: ‘Voor vijftig jaren zijn zij de metgezellen van de corruptie. Wij zweren aan de Heer van de Troon: We zullen wraak nemen.’ Na deze woorden schiet de commandant, die bekend staat als ‘de Oom’, een kogel door het hoofd van de gevangene voor hem. De andere rebellen volgen, zodat alle mannen aan hun voeten sterven.

Militair ingrijpen
Deze gebeurtenis van april is door een Syrische ex-rebel gefilmd en een paar dagen geleden via internet verspreid over de rest van de wereld. De rebellengroep van de Oom bestaat uit 300 man en is relatief geïsoleerd van andere rebellengroepen. Maar  het filmpje roept wel de vraag op of Amerika wel de Syrische troepen van president Assad moet aanvallen: Amerika kan wel de kant kiezen van de rebellen, maar kiezen de rebellen ook de kant van Amerika?

Militair ingrijpen zal niet zonder risico zijn. Is het verstandig om gifgasinstallaties te gaan bombarderen? Het is bekend dat Assad veel van zijn troepen en materieel in dichtbevolkte wijken heeft gepositioneerd. Zal het fanatisme onder moslimmilities wereldwijd toenemen wanneer de Verenigde Staten naast Afghanistan en Irak nu ook zich in Syrië mengen?

De New York Times zette deze en vele andere overwegingen in dit duivelse dilemma op een rij.
Lees daarom meer op: New York Times
Foto: New York Times  
Video: http://nyti.ms/17QH7pl

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief