Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De heuvels die uitzicht bieden op het noord-Griekse schiereiland Halkidiki worden doorkruist door prikkeldraad, controleposten, privébewakers en bewakingscamera’s. In de afgelopen twee jaar heeft het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold een enorme strook van een vierhonderd jaar oud bos gekapt om de bouw van Griekenlands eerste dagbouwmijn mogelijk te maken. Het enorme project omvat een verwerkingsbedrijf voor koper en goud, twee extra ondergrondse mijnen, diverse vuilstortplaatsen voor het mijnafval en 150 meter hoge dammen om het giftige afval op te vangen.

Onderzoek goudmijn en belastingontwijkingHet onderzoek ‘Fool’s Gold – How Canadian firm Eldorado Gold destroys the Greek environment and dodges tax through Dutch mailbox companies’ is geschreven door SOMO en is 30 maart gepubliceerd.
De bevindingen vallen exclusief onder SOMO’s verantwoordelijkheid. SOMO werkt voor dit onderzoektraject samen met The PressProject, het Nicos Poulantzas Instituut, Hellenic Mining Watch, MiningWatch Canada en Mining Watch Romania.

Lokaal verzet
Al bijna twee decennia verzet de lokale bevolking zich tegen mijnbouw in deze regio. De bevolking weet uit ervaring met andere goudmijnen dat de zogenaamde voordelen van de mijnbouw onmogelijk kunnen opwegen tegen de potentiële verliezen. Mijnen zullen hun levensomstandigheden in gevaar brengen door vervuiling, en tegelijkertijd bedreigen ze het lokale toerisme, de kleinschalige landbouw, bosbouw en visserij. Maar de protesten werden hardhandig onderdrukt door de Griekse politie en overheid.

Nederlandse brievenbusfirma
Het dorp Megali Panagia dat aan de voet van het geplande mijnbouwproject ligt, is verdeeld. Pigi, een vrouw van middelbare leeftijd, beschrijft: ‘Het lijkt hier wel een burgeroorlog, ik heb nichten en neven, familieleden en oude vrienden die niet eens gedag meer zeggen’. Sommigen zijn fel tegen, anderen hopen dat dit soort projecten de Griekse inkomstensituatie zullen verbeteren. Het tegendeel blijkt echter waar. Griekenland liep de afgelopen twee jaar ten minste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis, doordat Eldorado gebruikmaakte van ‘lege’ Nederlandse brievenbusfirma’s (zonder personeel in dienst en zonder kantoor) om belasting te ontwijken.

Ongeveer 80% (!) van de investeringsstromen tussen Nederland en Griekenland loopt via Nederlandse brievenbusfirma’s

Belastingontwijking
Eldorado Gold is niet het enige bedrijf dat op deze manier haar winst wegsluist. Onderzoek van SOMO laat zien dat veel buitenlandse investeerders in Griekenland de Nederlandse en Luxemburgse route gebruiken. Ongeveer 80 procent (!) van de investeringsstromen tussen Nederland en Griekenland loopt via Nederlandse brievenbusfirma’s. Het is bekend dat brievenbusfirma’s voornamelijk worden gebruikt om belasting te ontwijken. Iets dat totaal onderbelicht blijft in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Herziening belastingstelsel
Het door schulden geteisterde Griekenland wordt hierdoor de dupe van Nederlandse belastingontwijking. Nederland hamert er al sinds het begin van de financiële crisis op dat Griekenland haar belastinginning moet verbeteren en roept vaak als hardste dat ze de trojka – die Griekenland harde bezuinigingsmaatregelen oplegt – ondersteunt. Tegelijkertijd belemmert Nederland de mogelijkheid om de Griekse inkomstensituatie te verbeteren door grootschalige belastingontwijking te faciliteren. Het is hoog tijd dat Nederland haar belastingstelsel herziet. Geen lege brievenbusfirma’s meer, wel openheid over belastingafspraken tussen landen en bedrijven.

Geen tijd om het hele rapport te lezen? Na het bekijken van deze video over de goudmijn in Halkidiki van Eldorado en de Griekse protesten ben je al behoorlijk up to speed.

In Megali Panagia gaan ze voorlopig nog gebukt onder een dubbel zware last: de harde bezuinigingen en de negatieve impact van de mijn. Wanneer gaat Nederland wat doen aan deze dubbele moraal?

Verder lezen:
Het hele verhaal van Eldorado Gold in Griekenland: 'Fools Gold' website
NRCQ publiceerde: Multinationals ontwijken belasting in Griekenland via Nederland
.

670

Over de auteur

Ilona Hartlief is communicatiemedewerker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en een van de auteurs van het rapport …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief