Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In een karavaan reizen ze van Tegucigalpa naar Puerto Vallarta, op zoek naar hun kinderen en echtgenoten die op weg gingen naar de Verenigde Staten. Vijf, tien twintig of dertig jaar geleden zijn ze vertrokken en sindsdien is er nooit meer iets van hen vernomen.

malvia_mexico250ph
Malvia Rivas

De vrouwen vrezen voor het leven van hun familieleden. “Er kan van alles gebeurd zijn”, zegt Rivas. “Misschien zitten ze in de gevangenis of hebben ze zich aangesloten bij een drugskartel. Misschien werken ze gedwongen in de prostitutie of zijn ze ziek. Het ergste is de onzekerheid.” Er zijn naar schatting zo’n 800 Honduresen vermist in Mexico. De vrouwen dragen hun foto’s bij zich en tonen die op alle plaatsen die ze tijdens hun tocht aandoen.

Ongedocumenteerd
Volgens cijfers van de Mexicaanse regering proberen jaarlijks zo’n 140.000 ongedocumenteerde migranten het land te doorkruisen, in de hoop de VS te bereiken. De meesten van hen komen uit Centraal Amerika. Volgens een rapport van de Mexicaanse Mensenrechten Commissie uit 2009,  zijn deze migranten sinds 2007 steeds vaker slachtoffer van ontvoeringen door drugsbendes, militairen, politie en marechaussee.

Vrouwen worden vaak verkracht door hun ontvoerders of gedwongen tot prostitutie. In andere gevallen worden de migranten simpelweg vermoord. De ontvoeringen verdwijnen volgens het rapport vaak in de doofpot. “Dat is niet vreemd als je bedenkt dat er regelmatig regeringsambtenaren bij betrokken zijn”, zegt Ian Quiroz, een van de Hondurese vrouwen wiens zoon 14 jaar geleden is verdwenen.

Drusmaffia
Volgens cijfers van verschillende Mexicaanse migrantenorganisaties zijn er dit jaar al 10.000 mensen ontvoerd waarvan 163 werden vermoord. Het aantal ontvoeringen en moorden is explosief gestegen in de afgelopen vier jaar, sinds president Felipe Calderon de oorlog verklaarde aan de drugsmaffia.

Er is veel onduidelijkheid over de link tussen de drugsoorlog en de toename van de ontvoeringen. De vraag is welk belang  drugsbendes hebben bij het vermoorden van migranten. De regering wijt het aan de algehele toename van geweld en de behoefte van drugsbendes om nieuwe leden te incorporeren. Als de migranten weigeren, worden ze gedood.

De situatie van migranten in Mexico kreeg internationaal aandacht in augustus dit jaar. De Mexicaanse marine ontdekte toen een massagraf met 72 Centraal-Amerikaanse migranten in een massagraf in de noordelijke deelstaat Tamaulipas. Volgens de getuigenis van de enige overlevende, zijn leden van Los Zetas, een criminele organisatie gevormd door ex militairen, verantwoordelijk voor de moorden.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder bij La Ruta, een initiatief van Noticias.

Tekst en beeld: Marjolein van de Water, Noticias

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief