Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Moniek van Erven had, voor ze Satara opzette, meer verstand van microkrediet dan van mode. “Ik woonde in een afgelegen dorp in het Indiase district Satara. Daar was ik vrijwilliger voor een microkredietbank. Ik werkte er aan een project om vrouwen te helpen met het starten van een eigen bedrijfje.”

Rechteloos
Om even het kantoor uit te komen ging Moniek lunchen bij de naaisters van het dorp. “Dat was voor mij zo’n openbaring! Sommige vrouwen zijn al op hun dertiende gedwongen uitgehuwelijkt aan een oom. Ze mogen dan nooit meer een andere man. Vrouwen zijn daar behalve arm ook rechteloos.”
 

india satara cc250pw
Satara, India (cc)

De levens van de vrouwen en het werk dat ze deden inspireerden Moniek enorm “Ik wilde die mooie kleurrijke stoffen waar ze mee werkten naar Nederland brengen. En het werd mijn missie om hun positie te versterken. Ik heb met de vrouwen een collectie samengesteld en die mee naar Nederland genomen. Reed ik op de fiets door Amsterdam met een tas vol kleren!”

Toen ze bij verschillende winkels had aangeklopt, bleek dat er nog een hoop moest gebeuren. Moniek heeft toen stichting Satara opgezet. Ze trok de microkredietbank in India, het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en de Vrije Universiteit als partners aan. “Starters van het AMFI gingen met de collectie aan de slag, echt te gek.”

Overuren
Satara fashion sleepte al snel prijzen en beurzen binnen zoals de Millennium Award 2009 en Re-Shape the Contest. Moniek draaide overuren. Maar toen ging het mis. Moniek kreeg een hersenschudding en was zeven weken uit de running. Satara lag stil.

“Toen wist ik: Satara heeft een doorstart nodig, dat ben ik aan de vrouwen verplicht. En dat kan ik niet alleen.” Daar werkt Moniek nu hard aan. “Mijn missie is nu om partners te vinden die kunnen helpen met het productieproces en de distributie.” Moniek’s motto is be the change you wish to see in the world – wees zelf de verandering die je wenst te zien. “Ik wil Nederland inspireren met de kracht van die vrouwen, en laten zien hoe je alles kan bereiken als je er echt voor gaat.”

Foto boven: Moniek in Satara 

Video van de Millennium Awards over Satara fashion, met Moniek (2009):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief