Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

MEXICO-STAD – Mexico is het tweede land ter wereld – na Groot-Brittannië – dat een klimaatwet heeft aangenomen. Het parlement is akkoord gegaan met vergaande verplichtingen zoals een halvering van de CO2-emissies per 2050.

De verwachting is dat de wet een flinke stimulans zal betekenen voor de investeringen in zonne- en windenergie in het Latijns-Amerikaanse land. Dat gebeurde ook in buurstaat Californië nadat daar een klimaatwet in 2006 was aangenomen. Mexico wekt relatief nog weinig duurzame energie op, maar de potentie is bijzonder groot.

Eind vorige week zei de Senaat ‘Ja’ tegen de wet, met 78 stemmen voor en nul tegen, nadat eerder het Lagerhuis al groen licht gaf. ,”Mexico ziet in dat het olie-tijdperk voorbij is. Daarom is deze wetgeving nodig. Als we het uitvoeren kunnen we uiteindelijk zonder olie’’, aldus de linkse PRD-senator Porfirio Muñoz Ledo in de media.

De wet is deels een uitkomst van de VN-klimaatconferentie die in 2010 in het Mexicaanse Cancun werd gehouden. Het land wil in het thema graag voorop lopen. Tegelijkertijd is de verwachting dat de Mexicaanse economie de komende decennia nog sterk zal groeien. Ook heeft het land, waarvan bijna 50 procent van de bevolking in armoede leeft, weinig belang bij een rem op banengroei.

In de wet staat onder meer dat in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent moet zijn teruggebracht. Komende regeringen staan ook voor de uitdaging dat in 2024 35 procent van alle gebruikte electriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. In een omvangrijk omwisselprogramma helpt Philips de overheid al spaarlampen te gebruiken.

Opvallend genoeg voert men in Mexico amper discussie over het bestaan van klimaatverandering, zoals in de VS of Europa. Er is geen twijfel omdat het land al jaren wordt geplaagd door weersextremen als droogte en overstromingen. De regering wijdt die ellende steevast aan de aardse opwarming.

Ook de ondernemerskoepel CCE, met daarin de grootste bedrijven, steunt de klimaarwet, mits er fiscale stimulansen komen om over te schakelen van olie en gas naar andere energievormen. Canacintra, een bond van kleine bedrijven en industrieën vreest banenverlies. Mexico hoopt voor de uitvoering en financiering van haar CO2-doelen te kunnen putten uit een klimaatfonds van de Verenigde Naties.

Foto: (cc)

Over de auteur

Edwin Timmer is freelance correspondent in Mexico, Midden-Amerika & de Cariben voor onder meer De Telegraaf en Elsevier. …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief