Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Meer data is niet alleen meer,” meent Cukier. “Meer is ook nieuw, meer is beter en meer is anders.” Een ebook reader is niet alleen veel boeken in een apparaat. Stel dat je ebook reader bijhoudt wanneer je leest, meet hoe snel je leest, kijkt welke soorten boeken je leest en zo je leeservaring kan optimaliseren op basis van je leesgedrag. Eng? Cukier ziet er de toekomst in. We neigen bang te zijn voor dit soort ontwikkelingen, maar volgens Cukier hoeft dat niet.populariteit van het zoekterm “Big Data” op Google

Toegang tot data is een mensenrecht

De wereld is een platform voor dataverzameling.

Meer data betekent eigenlijk vooral meer informatie. En toegang tot informatie is een mensenrecht, meent Cukier. Om goede beslissingen te kunnen maken moeten we vooral geinformeerde beslissingen kunnen maken. Grote en kleine problemen kun je oplossen als je betere data gebruikt, meent Cukier. Wetenschappers aan een Ugandese universiteit hebben bijvoorbeeld algoritmen ontwikkeld voor het voorspellen van voedseltekort gebaseerd op grote datasets met gedetailleerde informatie over over 5000 huishoudens. Wetenschappers aan de TU Delft hebben in een paper omschreven hoe openbaar vervoer efficienter kan zijn met behulp van big data uit video-opnames, wifi, bluetooth en verschillende zenders en sensors op bussen.

Door kwantiteit naar kwaliteit
Meer data betekent ook nauwkeurigere statistieken. Met meer data kunnen we meer mensen helpen gezond te blijven en langer te leven. Aan de hand van een grote verzameling medische data kan een computeralgoritme nauwkeuriger dan een arts beslissen of er in het geval van een tumor biopsie nodig is. Met medische data kunnen we epidemieën beter onder controle houden of zelfs voorkomen. Maar veel dataverzameling en research wordt vanwege privacywetgeving niet toegestaan. Cukier vraagt zich af hoe zwaar we privacy moeten wegen als we met meer data mensenlevens kunnen redden.

Met grote veranderingen ontstaan er nieuwe vraagstukken: Hoeveel delen is genoeg? Van wie zijn mijn persoonlijke data? In hoeverre moet ik instemmen met algoritmen die op mijn data losgelaten worden*? Een pril fenomeen als Big Data roept veel vragen op waarop nog geen antwoorden zijn. Cukier gelooft dat de voordelen de nadelen overtreffen.

Meer Cukier?

of Cukier bij Tegenlicht

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief