Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Een spreekwoord van de Mauritaanse Moren luidt; ‘De vrouw neemt evenveel ruimte in het hart van de man in als dat zij in zijn bed inneemt.’ Mollig zijn is belangrijk voor armere vrouwen, het geeft aan dat ze van welgestelde families komen en altijd goed te eten hebben gehad.

Ongezond voedsel
Junk food (cc)

 

Krachtvoer voor vee en drugsHet dwangvoeren van jonge meisjes in stedelijke gebieden is de afgelopen jaren afgenomen, zegt Zeinabou Mint Taleb Moussa tegen nieuwsagentschap Integrated Regional Information Networks (IRIN). Ze is voorzitter van de Mauritanian Association for Mother’s and Children’s Health (AMSME). Op het platteland vinden deze praktijken echter nog altijd plaats. Extra veel eten – liters kamelenmelk per dag – voldoet veelal niet, daarom gebruiken de meisjes extra krachtvoer bedoeld voor vee. Daar komt nu ook steeds vaker gevaarlijke medicatie bij kijken, met alle gevolgen van dien.

 

 

 

“Enkele maanden geleden ging mijn neef naar zijn dorp om zijn huwelijk voor te bereiden. Hij mestte daar zijn bruid vet met drugs waarop ze overleed”, meldt een vrouw anoniem aan IRIN. In een ander geval overleed een meisje in een sloppenwijk van de hoofdstad Nouakchott nadat ze geneesmiddelen had ingenomen die bestemd waren voor runderen.

 

 

Eetlustopwekkende siroop
De traditie om iemand vet te mesten heet lokaal dregdreg. De drugs hiervoor zijn makkelijk te verkrijgen. “Vrouwen gebruiken anticonceptiepillen om aan te komen, en daarnaast ook enorme hoeveelheden eetlustopwekkende siropen”, zegt Anna Fall, een vroedvrouw die werkt bij een gezondheidscentrum in Nouakchott. De middelen zijn in iedere apotheek en op elke markt te vinden. Hoewel de overheid steviger controleert en de straffen op de vetmestpraktijken heeft verhoogd,  blijft het een traditie waar moeilijk vat op te krijgen is.

“Het enige wat we hier tegen kunnen doen, is mensen laten weten hoe ongezond het is om zo dik te willen zijn”, zegt hoofdarts Mohammed Lemine Ould Cheikh van het gezondheidscentrum in Nouakchott. “Veel mannen en vrouwen weten niet dat overgewicht leidt tot hart- en vaatziekten, nierfalen, diabetes en een hoge bloeddruk.” Hij hoopt dat het uiteindelijk een kwestie van geletterdheid is. “Mannen voelen zich nu nog vernederd als ze een slanke vrouw hebben, maar als ze weten dat dit alleen maar gezonder is voor iedereen gaat dat wel over.”

 Foto boven (cc): Dikke Dames

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief