Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Meer dan 90 procent van alle presidenten en premiers is man, net als bijna alle hoofden van grote corporaties. Mannen domineren de technologie, sport, muziek en financiën. In veel landen genieten ze nog steeds sociale en wettelijke privileges alleen omdat ze een Y-chromosoom hebben. Toch is er genoeg om ons zorgen over te maken, stelt The Economist. Mannen worden eerder opgesloten, ontvreemd van hun kinderen en plegen vaker zelfmoord. In rijke landen hebben jongens 50 procent meer kans om op basisvaardigheden zoals wiskunde, lezen en wetenschap te zakken.

Vooral laagopgeleide mannen in rijke landen zouden moeilijkheden hebben met de enorme veranderingen op de arbeidsmarkt en thuis in de afgelopen halve eeuw. Voor deze mannen ligt de gevaarlijke combinatie van geen baan, geen gezin en geen vooruitzicht op de loer.

De oplossing? Die ligt deels bij de mannen zelf, deels bij de samenleving. Mannen moeten inzien dat traditionele banen op basis van spierkracht niet terug zullen keren, en dat ze kappers of verplegers kunnen zijn zonder dat ze hun mannelijkheid verliezen. Beleidsmakers moeten ze hierbij helpen. Wetten moeten worden herzien en het  onderwijs moet meer ruimte bieden aan typisch jongensgedrag en meer mannelijke rolmodellen inzetten.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief