Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – In de armste gebieden van India mensen voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit. Hoe mooi is dat? In de vorige blogs valt te lezen hoe we als Rural Spark bezig zijn om dat waar te maken, direct in India. Dat is wat ons bijzonder maakt. Het er op af gaan. Het echt doen. Met de voeten in de modder.

Dat is wat ons bijzonder maakt. Het er op af gaan. Het echt doen. Met de voeten in de modder.

De founders, Evan, Marcel en Harmen begonnen bijna drie jaar geleden zo’n beetje met het boeken van een zo goedkoop mogelijk ticket naar India. Daardoor ontstond Rural Spark. Niet met brainstormen in een kantoor in Amsterdam. Niet met het ontwerpen in een laboratorium in Eindhoven. Neen, het begon tussen de mensen. In rural India zelf. Kijken hoe men leeft, hoe licht wordt gemaakt, hoe ze hun mobieltje opladen, hoe dingen worden gedeeld. Van daaruit zijn ze gaan ontwikkelen. Als ‘social startup’ zou je het liefst ook alleen daarmee bezig zijn. Met het realiseren van dat ene doel, het opbouwen van een smart grid energienetwerk in India.

[[{“fid”:”30282″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Er wordt hard gewerkt, op Rural Spark-kantoor in India”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Een echt bedrijf
Maar er komt heel wat meer bij kijken. Voor iedereen die een pracht sociaal idee heeft goed om te beseffen. Want om je doel te bereiken moet je simpelweg een echt bedrijf opzetten. Met alle uitdagingen die daarbij horen. Moeten we al een BV oprichten? Hoe geven we aandelen uit? En hoeveel dan? Wat wordt onze huisstijl? Wat moeten we verzekeren? Waar gaan we in India een kantoor opzetten? Wat houdt dat in, bedrijfje spelen in India? Hoe krijg je geld van Nederland naar India? En zo kun je nog wel even doorgaan. Allemaal vraagstukken die opgelost moeten worden.

Cafétje
Een jaar geleden was ik op zoek naar iets waarin ik mijn passie kwijt kon. Ik had tot dan beroepsmatig veel verschillende dingen gedaan. Internationale marketing, bedrijfsadvies, heb een eigen adviesbureau gehad, en ben toen in interim-management en vervolgens in directiefuncties gerold. Prachtige jobs. Maar dat ik er nou de wereld mee veranderde, laat staan verbeterde, dat niet. Van de energiesector wist ik trouwens niet veel. En ook had ik geen India-ervaring. Toch volgde ik Rural Spark al een tijd, werd enthousiast en meldde me bij hen aan. “Hé, kunnen jullie iets met iemand met wat algemene ervaring?” Een dag later zat ik in een cafétje in Den Bosch met Harmen en Marcel. Het klikte. “Ah, heerlijk” denk je dan. “Nu ga ik het echt meemaken, werken met een sociale doelstelling.”

Misschien toch wat meer de afspraken opschrijven?

Tja, in de afgelopen maanden heb ik vervolgens ellenlange, in juridisch Engels opgestelde investeringscontracten bestudeerd, verzekeringen afgesloten, ontelbaar veel websites bezocht van potentiele investeerders. Daar zit, zoals bij vele social startups, onze grootste uitdaging. Het vinden van geld om te groeien. In India ben ik nog niet geweest. Dat komt er eind dit jaar misschien van. Maar toch… het voelt super. Het is zo leerzaam te zien hoe we bij Rural Spark te werk gaan. Zonder veel hiërarchie, organisch, van dag tot dag, slim, op gevoel. Het is voor mij de kunst me aan te passen. En alleen waar het echt nuttig is wat ‘oude-management-stijl’ in te brengen. Voorbeelden daarvan: ‘Misschien toch wat meer de afspraken opschrijven?’ ‘Een gespreksleider is toch wel handig.’ En ook belangrijk: ‘Super om positief te zijn, maar soms moet er ook onderling wel eens een harde noot worden gekraakt.’ Dat alles doe ik dus, vaak skypend, vanuit Nederland. Maar ook ik sta net als mijn collega’s in India ‘met mijn voeten in de modder’. Want zoals een van onze investeerders laatst zei: ‘A good idea is a beginning, execution the rest.’

Ondertussen hebben we een BV in Nederland en belangrijker, hebben we een INC in India.

Om op de vragen aan het begin terug te komen. Ondertussen hebben we een BV in Nederland en belangrijker, hebben we een INC in India. Aandelen zijn uitgegeven, voldoende om later ook investeerders te kunnen aantrekken. We hebben een mooie huisstijl. Verzekeringen sluiten we alleen af waar dat echt nodig is. We hebben een bescheiden kantoor in Delhi, gekoppeld aan de appartementen voor onze mensen en bezoekers. En we hebben net onze eerste financieringsronde afgerond. Tot begin 2015 kunnen we weer verder. Het gaat goed met Rural Spark. Dus blijf ons volgen via deze blogs, via facebook en twitter en via onze site.

670

Over de auteur

Willem Helwegen is sinds november 2013 actief bij Rural Spark. Hij is verantwoordelijk voor Internal processes en Strategical …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief