Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vrouwen op scooters: in Hanoi zijn het stuk voor stuk opvallende verschijningen. Ze hullen zich in deze speciale kledij om de kleding die ze eronder dragen schoon te houden en te beschermen tegen smog en uitlaatgassen. Maar er is nog een andere, zo niet belangrijkere reden voor de vrouwen: ze willen mooi blijven. De kleding beschermt ze tegen de zon, een van hun grootste ‘vijanden’.

Duóng Thi Sy

"Ik wil de vieze lucht niet inademen en m’n kleren schoonhouden.”

Blank is het ideaal
Aziatische vrouwen gaan ver in hun poging er goed uit te zien, en een zo blank mogelijke huid staat voor velen synoniem voor de ultieme schoonheid. De huid is een statussymbool, en blank staat voor welvaart en klasse.
Veel Aziatische vrouwen hebben dan ook een obsessie voor – of beter gezegd: tegen – zonlicht ontwikkeld. Ze gebruiken crèmes die hun huid lichter maken en gaan vaak heel ver in het beschermen van hun huid tegen de invloed van de zon. De zon zorgt immers voor rimpels én voor meer kleur in je gezicht, en dat is nou precies wat ze niet willen.

Nguyễn Ngoc Khanh
"Als student ga ik elke dag door het verkeer, en wordt alles vies. Daarom pak ik me helemaal in."

Nu de man nog
En de mannen? Die houden het veelal bij een mondkapje tegen de vervuilde lucht, die lijken niet te lijden onder het witte-huidsyndroom. Maar ook daarin treedt verandering op: er wordt in advertenties steeds meer geroepen dat ook de Vietnamese man er zo wit mogelijk uit zou moeten zien.

 

Foto's: Martin Waalboer

Over de auteur

Carolien Cuypers is (eind)redacteur bij OneWorld en bij Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief