Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het fotoboek ‘New Stories’ is een project dat is opgezet ter ere van het tienjarig gestaan van de trainingprogramma’s van World Press Photo in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Dit educatieprogramma en de workshops zijn voor talentvolle fotografen die over weinig middelen beschikken en geen toegang hebben tot een journalistieke opleiding.
 

8 © Mehran Afshar Naderi
Kinderarbeid in Iran.
Foto: Mehran Afshar Naderi ®

Tamil Tijgers
De rol van fotografen is vaak die van illustrator en niet die van vertaler van nieuws. Adrian Evans, directeur van fotobureau Panos Pictures en samensteller van het boek, vertelt dat een redacteur van een Britse krant eens bij een fotograaf in Sri Lanka een foto bestelde van ‘Tamil Tijgers in het wild’. “

Het is volgens Evans een verrijking van nieuwsfotografie als een lokale fotograaf het verhaal laat zien vanuit de lokale bewoners. “Dat geeft een heel ander beeld. Want onze mondiale wereld is niet zo mondiaal als wij denken.”

 

 

Abir Abdullah, Bangladesh.
Effecten van klimaatverandering ® 

Ander licht
Voor dit project gaf World Press Photo tien jonge fotografen van het educatieprogramma de vrije hand. Normaal gesproken krijgen persfotografen een gerichte opdracht om een nieuwsontwikkeling in beeld te brengen. Maar dit keer mochten zij naar eigen inzicht verhalen uit hun eigen land belichten. Als inspiratiebron kregen de fotografen de Millenniumdoelen mee. Het resultaat is een boek dat een ander licht op bestaande issues schijnt. Zoals klimaatverandering in Bangladesh die op een bijna kunstzinnige manier in beeld wordt gebracht door fotograaf Abir Abdullah. Of de kleurrijke bijna suikerzoete reportage van Kemal Jufri uit Indonesië die een tweeling volgt die een school is begonnen voor kinderen uit de sloppenwijken van Jakarta.

 

 

 

 

Sudharak Olwe, India.
Het verbeteren van zuigelingenzorg
bij Indiase stammen ®

Internet
Evans: “Er is al een traditie van fotojournalistiek in ontwikkelingslanden. Een traditie die vaak wordt vergeten of geen toegang heeft gevonden tot de westerse distibutiekanalen. Dat is aan het veranderen. Door het internet kunnen media werken met fotografen die zich waar ook ter wereld bevinden. Fotografen kunnen vanuit eigen land hun werk presenteren met een fotogalerij op het internet. Een duur portfolio boek is hierdoor niet meer nodig. Maar door het internet worden lokale fotografen ook beïnvloed door westerse beelden van hun land. Ik druk ze dan ook op het hart om vooral vanuit hun eigen gezichtspunt te blijven werken.”

Volgens fotografiedocent DJ Clark van het Dalian Image Art College in China kan taal een probleem zijn. Als lokale fotografen hun foto’s niet de juiste tags meegeven, worden hun foto’s niet gevonden op het internet. Maar lokale fotografie is in opkomst: “Bangladesh is een land waar de persfotografie zich op hoog niveau begeeft, “Er zitten een aantal topfotografen. Midden-Afrika blijft achter en dat ligt voornamelijk aan de slechte internetverbindingen in dat gebied.”

 

 

 

 

 World Press Photo tentoonstelling
Ook het afgelopen jaar zonden 5019 fotografen uit 125 landen werk in voor de 51ste editie van World Press Photo. Fotograaf Tim Hetherington heeft de prijs voor de World Press Photo gewonnen voor een reportage die hij maakte van Amerikaanse militairen in Afghanistan. De jury deelde in tien categorieën prijzen uit. Van 29 april tot en met 22 juni toont de Amsterdamse Oude Kerk een selectie van het werk van de winnaars. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

Perceptie
Zou de ontwikkeling van fotografie van lokale fotografen een land dan ook letterlijk meer ‘in the picture’ spelen? Volgens Clark heeft het helaas niet de beoogde impact. Mensen willen de geijkte plaatjes blijven zien om het beeld dat ze bij een land hebben te bevestigen. “Ethiopië heeft ook groene heuvels, maar dat past niet bij de perceptie van de westerse media en dus wordt er bij een artikel over Ethiopië toch weer een foto geplaatst van een droge vlakte. Dit tot verdriet van het land zelf dat zich meer zou willen profileren als vakantieland. Het stereotype beeld dat het Noorden van het Zuiden heeft is zo volhardend, dat dit beeld meer impact heeft dan welke prachtige fotografie dan ook.”

Het fotoboek met 187 foto’s is te bestellen via de site van World Press Photo en kost 49,95 euro. De kosten zijn laag gehouden dankzij de participatie van TNT, Canon, Oxfam Novib en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief