Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nicholas ‘Shaker’ Singer (27) kwam als vierjarig Liberiaans ventje naar Nederland. Nu is hij een van de bekendste choreografen van Nederland, eigenaar van dansschool Global Dance Centre en genomineerd voor Amsterdammer van het jaar 2012.

Pampers in plaats van knikkeren
Vier jaar lang dacht Nicholas dat zijn oma zijn moeder was, tot zijn echte moeder hem kwam halen om te verhuizen naar Amsterdam. Er was oorlog uitgebroken in Liberia, en Nicholas en zijn moeder ontvluchtten het land.

Hij kwam terecht in Amsterdam-Zuid, waar zijn moeder trouwde, weer scheidde en nog drie kinderen kreeg. Nicholas: “Op jonge leeftijd was ik al Pampers aan het verschonen, terwijl mijn hoogste prioriteit op dat moment knikkeren en voetballen was.” Als jongetje leerde hij al verantwoordelijkheid nemen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van zijn dansschool toen hij 24 jaar oud was.

Vloeken op zijn iPhone
Nicholas woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar zijn roots blijven Liberiaans. Hij wilde dit jaar teruggaan, maar moest zijn reis uitstellen vanwege alle drukte rondom zijn dansschool en tv-optredens. Nicholas wil vooral zijn oma zien:  “Ze heeft zo weinig, maar heeft wel altijd een glimlach op haar gezicht: daar haal ik inspiratie uit. Maar ik ben toch een westerse jongen, laten we wel eerlijk wezen. Ik vloek ook gewoon op mijn iPhone.”

Amsterdammer met een missie
Hoe ‘Amsterdams’ voelt deze Liberiaan zich? Nicholas: “Amsterdam is mijn werkveld. Ik heb hier alles: mijn dansschool, mijn opdrachtgevers. Sommige mensen zeggen dat je alles kunt als je het in New York hebt gemaakt. Amsterdam is mijn New York.”

Maar Amsterdam is niet het einddoel. Nog een dansschool in België of Duitsland staat op het lijstje voor 2013, en het ultieme doel is een dansschool op Broadway. Nicholas: “Of nee, ik stop ermee als ik een Global Dance Centre heb geopend op de plaats waar ik ben geboren. Dan heb ik gedaan waarvoor ik op deze wereld ben gezet.”

De Amsterdammer van het jaar wordt zondag 13 januari bekend gemaakt. Om te stemmen, ga naar de website.

 

Foto: Nick van Ormondt

Over de auteur

Iris Segers is een Nederlandse freelance journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief