Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Duitse en Zwitserse onderzoekers hebben ‘gouden rijst’ ontwikkeld, een genetisch gemanipuleerde rijstsoort die vitamine A bevat. Dit jaar wordt het in de Filippijnen geplant, en ook Bangladesh en India overwegen de rijstsoort te introduceren.

Vitamine A tekort heeft jaarlijks dodelijke gevolgen voor ongeveer 2 miljoen kinderen, en is ook vaak de oorzaak voor blindheid in ontwikkelingslanden.  In normale rijst zit nauwelijks vitamine A, maar een schaaltje ‘superrijst’ kan 60 procent van de dagelijkse hoeveelheid leveren.

De rijst was al in 1999 ontwikkeld, maar de test- en goedkeuringsprocedure duurden erg lang. Organisaties tegen genetische manipulatie beweerden dat de rijst nauwelijks vitamine A leverde, en dat het ontwikkelingslanden alleen maar afhankelijker van het  westen zou maken.

Nu het succes van de rijst toch is bewezen, proberen de wetenschappers ook vitamines in andere gewassen te pompen. In Uganda, waar veel mensen een vitamine A en ijzertekort hebben, willen de onderzoekers deze voedingsstoffen in bananen stoppen. Aangezien de gemiddelde Ugandees bijna een kilo geplette banaan per dag eet, kan dit een groot effect hebben op de volksgezondheid.

Lees meer bij The Guardian.

 

Foto (cc)

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief