Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De VVD wil naast vluchtelingenopvang in de regio, ook meer samen optrekken met dictatoren. Met het oog op Kenia’s recente verzoek om vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten, kan dat best iets interessants opleveren, meent Tineke Ceelen (Directeur Stichting Vluchteling).

Elke ademhaling kostte bijna bovenmenselijke moeite. Holle ogen, zichtbare ribben, beentjes dunner dan een vinger, een blik van een oude man of vrouw. Ze huilden niet, de ernstig ondervoede kinderen, daar hadden ze de kracht niet meer voor.  

Het sneed dwars door je ziel.

Dat was in de zomer van 2011 in één van de vluchtelingenkampen in Dadaab, Kenia. 30.000 nieuwe Somalische vluchtelingen voegden zich daar in die tijd per maand bij hun 379.767* landgenoten. 35.000 vluchtelingen leefden buiten de kampen in een droge rivierbedding, in hutten gemaakt van takken en oude troep. Stuk voor stuk waren de nieuwkomers wanhopig. De oorlog in hun land duurde al jaren. De combinatie met de droogte dit seizoen en de daarop volgende hongersnood waren een doodvonnis voor veel kwetsbaren, vooral oude mensen en jonge kinderen.

DadaabKenia geeft de Verenigde Naties (VN) drie maanden de tijd om het Dadaab-vluchtelingenkamp naar Somalië te verplaatsen. Dat zei vicepresident Ruto vorige week, bericht persbureau Reuters. Met het verzoek reageren de Keniaanse autoriteiten op de recente terreuraanslag van Al-Shabaab in Garissa waarbij 148 studenten werden gedood. De Keniaanse regering vermoedt dat moslimextremisten uit Somalië in het Dadaab-kamp ondergedoken zaten. Het enorme vluchtelingenkamp ligt in het oosten van het land en wordt overwegend bewoond door Somaliërs.

Met de vluchtelingen kwamen de gewapende elementen naar Kenia. Zoals dat nou eenmaal gaat in grote mensenstromen. Het gespuis laat zich lastig eruit filteren. Toen even later vier medewerkers van Artsen zonder Grenzen door Al-Shabaab werden ontvoerd, startte het Keniaanse leger een offensief op Somalisch grondgebied om de terreurbeweging een kopje kleiner te maken.

Het gevolg was zo ongeveer exact het tegenovergestelde van hetgeen Kenia beoogde. Al-Shabaab vluchtte in serieuze aantallen naar Kenia om daar met bomaanslagen, ontvoeringen en moordpartijen te laten zien dat ze not amused waren. De Westgate Shopping Mall terreuraanval, en de recente slachting onder studenten op de universiteit in Garissa zijn de bekendste voorbeelden van Al-Shabaab terreur.

Ik snap best dat Kenia deze ellende spuugzat is

Ik snap best dat Kenia het spuugzat is, deze ellende, aangericht door terroristen die zich verstoppen tussen wanhopige vluchtelingen. Dus bouwt Kenia een 700 km lange muur op de grens, om de intocht van Al-Shabaab leden tegen te houden. En nu, na Garissa, wil Kenia dat de huidige 350.000* bewoners van de kampen in Dadaab vertrekken, terug naar huis, naar Somalië, waar chaos en geweld nog altijd heersen. Waar de ziekenhuizen niet functioneren, evenmin als de scholen. Waar de kindersterfte nog altijd torenhoog is, en de gemiddelde levensverwachting zo’n 50 jaar.

Misschien weet de VVD nog een leuke dictator die wat orde in de Somalische tent kan scheppen, nu opvang in de regio toch niet alleen een goed idee bleek te zijn?

*Officieel aantal geregistreerde vluchtelingen in Dadaab op 13 juli 2011 volgens UNHCR.
*UNHCR gaat uit van 335.565 vluchtelingen in Dadaab, de Keniaanse overheid van 600.000 vluchtelingen.

Over de auteur

Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. Ze is opgeleid als cultureel antropoloog en heeft voor verschillende …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500