Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het aantal crimes of passion ligt hoog in Italië. Zo hoog, dat Italiaanse scholieren nu les krijgen om niet zo’n misdaad te begaan.

Tussen 2008 en 2011 is 50 procent van alle moorden op Europese vrouwen gepleegd door de (ex-)partner van het slachtoffer. Dit gold voor 15 procent van alle moorden op Europese mannen. In Italië ligt het aantal moorden op vrouwen door (ex-)geliefden hoog: in 2010 werden 127 vrouwen vermoord, in 2011 waren dat er 129 en in 2012 waren dat er 124.  Ter vergelijking: in Spanje werden er 97 crimes of passion in 2012 gepleegd. In Nederland wordt 30 procent van alle moorden gepleegd door geliefden, wat op rond de zestig vrouwen per jaar komt, volgens InfoNu.

Objecten
Tot nog toe zijn er in 2013 tachtig Italiaanse vrouwen vermoord door (ex-)partners. Dat betekent dat om de drie dagen een Italiaanse van haar leven wordt beroofd. Om dit geweld te stoppen geeft Lorella Zanardo lessen over dit onderwerp op middelbare scholen. Het doel van deze Italiaanse schrijfster van het boek en maakster van de gelijknamige documentaire Il Corpo Delle Donne (Vrouwenlichamen) is om jongens en meisjes aan het denken te zetten over seksisme en gelijkheid. Seksisme in de media  speelt volgens haar een grote rol in het geweld tegen vrouwen. “Vrouwen worden getoond als objecten van hun partners. Hierdoor vinden mannen dat zij het recht hebben om vrouwen die hen niet gehoorzamen te straffen”, vertelt Zanardo The Daily Beast.

Rollenspellen
In Zanardo’s lessen spelen de scholieren rollenspellen. Jongens moeten meisjes confronteren met een onaangenaam smsje uit haar telefoon, zonder hun stem te verheffen of geweld te gebruiken. Meisjes moeten hun mannetje staan en zich niet laten domineren door jongens. Daarnaast worden de feiten over huiselijk geweld besproken.

Zanardo gaf de afgelopen twee jaar les aan 30.000 scholieren. “We leren hen over gelijkheid, omdat zij vaak het gedrag van hun (traditionele) ouders kopiëren. Als we jongens leren meisjes te respecteren en meisjes leren om niets minder dan respect te eisen, dan komen we een heel eind.”

Op dit moment wordt op een handjevol Italiaanse middelbare scholen de lessen gegeven. Dit gebeurt veelal in het noorden. Zanardo wil graag uitbreiden naar het zuiden, omdat daar het meeste huiselijk geweld voorkomt.

Lees meer op: The Daily Beast
Foto: Flickr

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief