Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De wereld verbeteren door jezelf te meten lijkt wellicht paradoxaal – maar het is niet per se zo egocentrisch als het klinkt. Volgens sommigen kan jouw persoonlijke data ook anderen vooruit helpen: door je data te delen, deel je ook de daaruit te halen inzichten. Zo kun je van een quantified self een quantified wij maken. Genoeg reden om jezelf te gaan meten? Oneworld helpt je op weg met vijf mobiele apps om je eigen data mee te verzamelen:

 • Blijven bewegen

  Naast zuurstof en voedsel heeft een mens ook beweging nodig. Met de Human app meet je hoeveel minuten je actief bent geweest. Verander je telefoon in een motivator en beweeg dagelijks tenminste 30 minuten. Fanatiekelingen kunnen de doelstelling verhogen tot 60 of zelfs 90 minuten. Vooralsnog is deze app alleen voor iPhones beschikbaar.

 • Bedtijd

  De Sleep Time app van Azumio meet hoe diep je slaapt op basis van je bewegingen. Door eerder of later naar bed te gaan en langer of korter te slapen terwijl je de app gebruikt, kun je jouw ideale slaapritme bepalen. De wekkerfunctie geeft de applicatie een gouden randje: de wekker gaat rond het voor jou ideale tijdstip, maar wel wanneer je licht slaapt. De app is er voor alle smartphones – iedereen kan uitgerust opstaan.

 • On the move

  Hoeveel stappen zet je op een dag? Hoelang zit je in de trein, tram, auto of bus? En waar ging die reis naar toe? Moves is een klassieke quantified self app, die bijhoudt waar je bent geweest en hoe je daar kwam. De GPS-functie van je telefoon staat met Moves wel altijd aan, en dat versnelt het batterijverbruik. Maar als je dat en de bijkomende privacy-schending niet erg vindt, kun je met Moves altijd terugzien waar je bent geweest. In versie 2.5 voor iPhones kun je ook andere activiteiten toevoegen.

 • Meet wat je eet

  Weet jij wat je gedurende een dag zoal in je mond stopt? Foodzy is een voedsellogboek waar je blij van wordt voor op je smartphone, tablet of computer. Houdt gemakkelijk bij wat en hoeveel je eet en drinkt. Wil je afvallen? Voer dan je streefgewicht, mate van activiteit, en einddatum in, en Foodzy berekent hoeveel calorieen je dagelijks maximaal zou moeten eten. Dankzij de badges die je kunt verdienen wordt bijhouden wat je eet extra leuk.

 • Ondervraag jezelf

  Bewegingen, calorieen en slaapduur zijn gemakkelijk te meten. Maar hoe meet je je humeur? Met de Reporter iPhone-app verzamel je ‘zachte’ data over jezelf. Maak mini-enquetes met zelfbedachte vragen om te meten wat je interessant vindt. Stel vervolgens een interval in, en meet bijvoorbeeld dagelijks hoe opgewekt je bent of hoe uitgerust je je voelt.

Win een Foodzy Premium account

Meet je eetgewoonten voor een langere periode: met een Foodzy Premium account wordt jouw data langer bewaard. Kans maken op een van de vijf te verloten accounts? Stuur dan voor 30 april een e-mail met onderwerp "Foodzy" naar oneworldredactie@ncdo.nl. De winnaars krijgen bericht

Meer quantified self

Heb je de smaak te pakken en wil je meer van je eigen data verzamelen? Naast veel applicaties voor op je telefoon zijn er ook verschillende wearables: draagbare techniek – vaak verwerkt in een armband – die onder meer beweging, slaap, en hartslag kunnen meten. Kijk voor een overzicht van selftrackers in deze quantified self gids.

Deze week staat OneWorld in het teken van data: lees op de site en in het blad  over Afrikaanse data startups, een quantified self experiment en andere dataverhalen.

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief