Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Deze zaterdag, 25 april, was anders dan andere. Zelfs het verplichte corvee ging niet door (inwoners van Burundi doen op zaterdagochtend gezamenlijk schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden van eigen erf en de openbare ruimte, red.).

Cartoon president Nkurunziza gaat voor derde termijn

De dag ervoor was aangekondigd dat de zittende partij CNDD-FDD deze zaterdag haar kandidaat zou kiezen. En zoals altijd bij bijeenkomsten van de CNDD-FDD was er de angst dat de Imbonerakure (de jeugdliga van de partij, diverse malen beschuldigd van geweld, red.) de stad in zou trekken om tegenstanders te intimideren. 

Familieleden wilden het land al verlaten. Ik kan alleen maar mijn gebed herhalen: "Heer, zorg ervoor dat Nkurunziza niet de kandidaat is van de CNDD-FDD. Zelfs als zijn hielenlikkers hem vragen, zorg ervoor dat hij de moed heeft om te zeggen: "Niet, niet nog een termijn voor mij. Zoekt u maar een andere kandidaat." 

Wie is Pierre Nkurunziza? 
Nkurunziza (1963) was universitair docent, maar werd militair toen in 1993 in Burundi een burgeroorlog uitbrak. Hij klom op in de rangen van rebellengroepering CNDD-FDD. Na lange vredesonderhandelingen en verkiezingen werd CNDD-FDD regeringspartij. In 2005 werd Nkurunziza door het parlement gekozen als president. In 2010 werd hij herkozen met 91% van de stemmen. Nkurunziza profileert zich als een man van het volk. Hij bezoekt dorpen het liefst in trainingspak en trapt een balletje met kinderen. 
Hoewel hij meerdere internationale prijzen won voor zijn leiderschap in tijden van wederopbouw en verzoening, wezen er in de loop van vorig jaar steeds meer tekenen op dat hij zijn greep op het land probeerde te versterken. 

Als ik kijk naar Nkurunziza, zijn levensloop en zijn soms ergerlijke kalmte, is mijn conclusie dat hij van het verleden moet hebben geleerd. Hij wordt beschouwd als de wijste van de partij, uiterst religieus bovendien. Hij zou als een held de politieke arena verlaten. Hij weet wat het is om familie te verliezen. Zijn vader werd gedood om politieke en etnische redenen. "Nee", zei ik tegen mezelf. "Nkurunziza zou nooit de stabiliteit van het land in gevaar brengen voor een verlenging van zijn mandaat. Zijn wijsheid en ervaring zouden hem ervoor behoeden om het land opnieuw in een crisis te storten."

Diezelfde dag verlieten buitenlandse vrienden, maar ook Burundese families het land. Sommige leden van de CNDD-FDD brachten hun kinderen in veiligheid. Buren kwamen afscheid nemen, bang voor de dreigende ramp van de volgende dag. Beelden van 1993 schoten door mijn hoofd. Ik was nog een kleine jongen. Met mijn familie sloegen we op de vlucht. We lieten alles achter vrienden, kennissen, mijn school. 

Beelden van 1993 schoten door mijn hoofd. We sloegen op de vlucht. We lieten alles achter

Nee, geweld is niet de toekomst van mijn land, Burundi. Nkurunziza belichaamde juist de nationale eenheid, geboren uit een Tutsi-moeder en een Hutu-vader. Hij had er zelf voor gestreden dat geen druppel bloed van Burundezen meer zou worden vergoten voor etnische of politieke kwestie. Mensen waardeerden hem, bewonderden hem. Hij was eenvoudige man, kalm, en stond dicht bij de mensen.

Diplomaten blijven geloven in Nkurunziza

Op de ochtend van D-day reden veel auto’s rond in de kleuren van de CNDD-FDD. We hoopten dat we de profeten van het ongeluk ongelijk zouden krijgen. Met mijn koptelefoon volgde ik live de conferentie. Rond het middaguur was het nieuws op de radio, nog onder voorbehoud. Journalisten mochten de stemming in het partijcongres ineens niet meer bijwonen. Samen met andere journalisten nam ik de bus naar het  CNDD-FDD hoofdkwartier. Daar aangekomen wilde ik een glimp opvangen van de koning-kampioen, die alle gebeden van de internationale gemeenschap en zijn landgenoten heeft getart. Ik arriveerde net op het moment dat hij vertrok in zijn auto die hij van zijn aanhangers heeft gekregen. 

Lang leve Majesteit Nkuru 1, grote koning!

Wie is Alain Amrah Horutanga? Schrijver, dichter, slammer en blogger, geboren in 1988 in Bujumbura. Toen hij vijf jaar was, ontvluchtte hij met zijn familie de burgeroorlog in Burundi. In buurland Congo (toenmalige naam: Zaïre) vindt zijn familie een veilige woonplaats. Hier leert hij zijn eerste woorden schrijven. In 1996 breekt ook in Congo oorlog uit. In 2005 keert Alain terug naar zijn geboorteland Burundi, waar hij een studie rechten voltooit.  

 

Vertaling: OneWorld. Lees hier de originele versie in het Frans. 
Wazavote Burundi is een online platform waarop een groep bloggers (collectief Yaga, betekent 'vertellen' in het Kirundi) de actualiteit rond de controversiële verkiezingen die gepland staan voor 26 juni van commentaar voorziet. Wazavote is opgezet met steun van RNW (Radio Netherlands Worldwide).  

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief