Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De belastingdienst bedacht een regel die (buitenlandse) bedrijven die in Nederland geregistreerd zijn, verplicht om een kamerplant op kantoor hebben. Dat staat in het boek Het Euro Evangelie van financieel journalist Arno Wellens. Omdat er af en toe iemand op kantoor moet zijn om de plant water te geven, vormen de planten het ‘bewijs’ dat  bedrijven die op papier in Nederland zijn gevestigd, hier ook metterdaad kantoor houden. “Daarom mag het specifiek geen plastic plant zijn”, zegt TINKEBELL. De regel is bedacht om belastingontwijking tegen te gaan van zogenaamde brievenbusfirma’s die alleen een postadres in Nederland aanhouden om gebruik te maken van het voordelige belastingklimaat. Eerder maakte OneWorld hier samen met SOMO een longread over.

Absurd

Wellens nodigde TINKEBELL uit op de Zuidas in Amsterdam, toen zij voor het eerst over de kamerplantregel las in zijn boek. “Ik vond het zo absurd! Dus ik belde hem om te vragen of het echt waar was en het bleek te kloppen”, zegt de kunstenares. Wellens leidde haar rond langs een aantal uitgestorven kantoren met in elk kantoor – inderdaad –  één eenzame kamerplant. TINKEBELL: “Het gaat waarschijnlijk om honderdduizend kantoorpanden die er zo bijstaan.”

Volgens Wellens gaat er via kamerplantconstructies maar liefst dertien keer meer geld door Nederland heen dan dat we als land binnenhouden. Daarnaast komt het vaak voor dat ontwikkelingslanden door deze constructies belastinggeld mislopen, omdat bedrijven actief zijn in die landen maar daar nu geen belasting hoeven te betalen. “Dan wordt de staatskas niet gevuld en is er minder geld voor voorzieningen voor de lokale bevolking”, zegt TINKEBELL. “De meeste mensen weten dit wel, maar ze hebben er geen gevoel bij.”

Kamerplanttour

 

 

Om deze grootschalige, legale belastingontduiking meer onder de aandacht te brengen, organiseert de kunstenares samen met Arno Wellens de kamerplanttour. Dit is een busrit van Enschede naar Amsterdam die langs een aantal ‘kamerplantbedrijven’ uit landen als Moldavië, Oekraïne, Rusland en Portugal gaat. Wellens legt tijdens de tour uit hoe de constructies werken die bedrijven gebruiken om belasting te ontduiken. “En we proberen om ergens naar binnen te sneaken”, zegt TINKEBELL. Alle informatie tijdens de tour wordt voorzien van bronnen en alle kantoren waar de bus langs rijdt zijn voorzien van kamerplanten. Morgen (vrijdag 7 april) is de eerste rit.

Foto header: flickr

IMG_3734

Over de auteur

Merel de Koning is freelance journalist en feminist. Ze schrijft over diversiteit, genderissues, duurzaamheid en feministische mannen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief