Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Project Zambia op de KSE:

Project KSE 4 Zambia heeft eind vorig schooljaar leerlingen van de bovenbouw van de KSE uitgedaagd om zelf te participeren aan een ontwikkelingsproject in Afrika. De werkgroep, bestaande uit verschillende docenten, was ervan overtuigd dat de leerlingen het talent, inzet en passie zouden hebben om een passende oplossing te bedenken voor een bestaand en lokaal geïnitieerd ontwikkelingsprobleem. Meer specifiek betrof het een bèta-gerelateerd probleem in de Zambezi regio (Zambia). De leerlingen werden uitgedaagd een technische oplossing te bieden dat ervoor moet zorgen dat er een permanente irrigatie mogelijk is om akkers gedurende het gehele jaar te gebruiken. Hierdoor stijgt de directe voedselvoorziening van een hele regio. Daarmee helpen we zowel de lokale economie als de levensstandaard ontwikkelen.
Het project begon in juni 2012; de opdracht werd als prijsvraag uitgezet naar alle leerlingen van de leerjaren 4 en 5 (Mavo, Havo en Vwo) op de KSE met een N-profiel. 25 duo’s schreven zich in en gingen met de casus aan de slag. In de periode juni 2012 – december 2012 hebben de duo’s middels 4 tussenpeilingen de nodige feedback en sturing gehad om hun plan op zowel cultureel, technisch als financieel niveau bij te sturen en aan te passen. Op die manier streefden we naar een oplossing die voldeed aan de eisen die lokaal verwacht werden van de oplossing. Na lang en intensief beraad besloot de jury 2 duo’s als winnaar aan te wijzen. Zodoende vertegenwoordigen Michael Roorda, Emma de Jong, Noa Antonissen en Lindsay Diepstraten als eerste kwartet de KSE in het ontwikkelingssamenwerkingsproject. De jury waardeerde beide ontwerpen in hun duurzaamheid, en gebruik van lokale en natuurlijke materialen. De winnaars gaan in februari 2013 zelf naar de regio om hun ontwerp, samen met lokale bevolking, te bouwen en te laten functioneren.
De komende tijd zijn hun avonturen te volgen via een blog op myworld.nl en op Facebook.

Hallo iedereen,

Ik ben Noa Antonissen en ik ben 16 jaar oud. Ik kom uit Noord-Brabant en zit in 5 VWO op de KSE. Ik heb er altijd al wel van gedroomd om een keer naar Afrika te reizen en mijn droom komt uit. Want ik ben één van de winnaars van het KSE 4 Zambia project. Ik ga dus naar Zambia toe om ons zelfbedachte project op te bouwen en natuurlijk ook de cultuur te verkennen. Het is heel leuk dat Lindsay, Michael en Emma ook hele goede vrienden van mij zijn, dus gezellig zal het zeker worden. Ik heb er enorm veel zin in! Over bijna twee weken vertrekken we en zullen we heel veel leuke dingen ervaren. Een andere cultuur, andere gewoontes en vooral geen luxe. Dat wordt wennen natuurlijk, maar dat vind ik helemaal niet erg.

Ik ben natuurlijk al een beetje begonnen met het pakken van mijn koffer. Je mag niks belangrijks vergeten in zo'n land! Ook heb ik al mijn spuiten (hepatitis A+B en gele koorts) al gehad en natuurlijk de malariapillen. Ook wordt er veel geregeld voor het project, want het moet natuurlijk wel goed gaan. Morgen gaan we ook speelgoed kopen voor de kindjes uit Zambezi en andere dorpjes die we gaan bezoeken. We denken aan potloodjes, voetballen, springtouwen etc. Ik kan niet wachten totdat ik er ben.

Ik zal verder een blog bij houden van alle nieuwtjes die ik nog meemaak en ik hoop dat jullie dat ook leuk vinden om het te lezen.

Groetjes Noa (het meisje links op de foto)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief