Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

TEDxYouth Delft stond 27 januari in het teken van de toekomst – Who owns the future? OneWorld datajournalist Winny de Jong voorspelde dat de toekomst van mensen is die kritisch durven denken

Spreek jij al Data?
In de wereld van morgen is het lezen van data en het begrijpen van visualisaties net zo belangrijk als het spreken van Engels. Computerbedrijf IBM schat dat er in 2012 elke dag 2,5 triljoen bytes data bijkwamen. Dat is een getal met zeventien nullen – meer dan genoeg data om elke dag miljoenen smartphones te vullen. Met zoveel data en informatie in de wereld krijgt iedereen ermee te maken. Niet alleen datajournalisten, wiskundigen of andere experts moeten cijfers en infographics begrijpen; jijzelf, je vrienden, ouders en docenten zouden dat ook moeten kunnen.

Wees kritisch, stel vragen
Natuurlijk wil jij niet misleid worden door een mooi getal. En dat hoeft ook niet: door het stellen van de juiste vragen kun je controleren of je niet misleid wordt, en of jouw lezing van een infographic de juiste is. Wees dus kritisch en durf te twijfelen. Twijfel aan wat je hoort, ziet en leest – bijvoorbeeld op een webpagina van een enthousiaste datajournalist. Maar twijfel ook aan jezelf en je eigen waarnemingen. Onthoud dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dan vaak ook te mooi is om waar te zijn.

Denk!
Een veel gehoord advies is om ‘outside of the box’ te denken. ‘Denk groter’ zegt men dan. Ik vind dat waardeloze adviezen. Wat mij betreft denk je lekker in de box, erop, eronder of ernaast. Denk zoals je wilt – als je maar nadenkt!

Kijk voor meer voorbeelden van misleidende grafieken, kaarten, cijfers en waarnemingen op datajournalistiek.nl/ted

670

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief