Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De afgelopen weken kwam het overal voorbij op Facebook: een foto van een jongen die door een groep mannen van een hoog gebouw wordt gegooid vanwege zijn seksuele geaardheid. De foto was genomen door IS, maar is ook één van de vele ‘straffen’ die homoseksuelen in Tsjetsjenië te verduren krijgen.

“Je kunt nog beter kanker hebben dan homo zijn in Tsjetsjenië”, vertelt een van de gevluchte slachtoffers uit het concentratiekamp waar de ze homo’s opsluiten. Ze worden in elkaar geslagen, verkracht en gemarteld door elektrische schokken te geven op oren of handen. Velen worden na de martelingen, meer dood dan levend, bij hun familie voor de deur gedumpt. Er wordt gesproken van een ware ‘gay hunt’ en ‘gay purge’.

De overheid gaat straffeloos tegen ze tekeer

Tanya Lokshina

 

Tanya Lokshina
Foto: Humans Rights Watch

Directeur van kantoor Human Rights Watch Moskou, Tanya Lokshina, vertelt: “We hebben kunnen praten met homoseksuelen die slachtoffer zijn van de ‘purge’ in Tsjetsjenië . Ook sommige Russische media hebben verhalen van de slachtoffers gepubliceerd. Rusland heeft weliswaar strenge regels over ‘propaganda’ van homoseksualiteit, maar wat er in Tsjetsjenië gebeurt, gaat ook veel media hier te ver. Wat er nu met homoseksuelen in Tsjetsjenië gebeurt, bouwt verder op het draconische beleid van de Tsjetsjeense overheid al langer voert jegens iedereen die hen niet zint. Verslaafden, religieuze minderheden, critici, en nu homo’s. De overheid gaat straffeloos tegen ze tekeer.”

Internationale druk
Een petitie die de Russische openbaar aanklager verzoekt onderzoek te doen naar de situatie, heeft inmiddels bijna een half miljoen ondertekenaars. Toen activisten de handtekeningen vorige week aan het Openbaar Ministerie wilde aanbieden, werden ze zelf opgepakt.

“Het Kremlin sluit de ogen voor de vervolgingen, zoals ze dat wel vaker doen als het om overheidsgeweld gaat”, vertelt Lokshina. “De situatie voor LGBT-personen is enorm problematisch in Rusland. Gelukkig trekt deze kwestie internationaal enorm veel aandacht, en dat maakt het voor Rusland moeilijker om dit te negeren.”

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov ontkent dat er iets aan de hand is. “Het kan niet dat homoseksuelen zijn gemarteld en opgesloten, omdat homoseksuelen in Tsjetsjenië niet bestaan.”

Wat kan jij doen voor Tsjetsjeense homoseksuelen?
Klik hier om de petitie te tekenen

Bron openingsfoto: Flickr

Over de auteur

Marit Bruinsma is redactiestagiaire bij One World en volgt de studie mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500