Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een man uit Kiribati stapt naar de rechter in Nieuw-Zeeland omdat zijn verblijfsaanvraag is afgewezen. Hij was gevlucht vanwege de gevolgen van klimaatverandering.

Vluchten
Kiribati is een van de laagst liggende landen van de wereld in het midden van de Stille Oceaan. De man van zevenendertig, zijn vrouw en hun drie kinderen voelde zich daarom zes jaar geleden genoodzaakt om te vluchten en het stijgen van de waterspiegel voor te zijn. De immigratiedienst heeft de aanvraag elke keer afgewezen. De familie gaat daarom de kwestie aanvechten in de rechtbank.

Onterecht
Een lid van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst, Bruce Burson, geeft in een verklaring aan dat het in de wettelijke beschrijving van een vluchteling moet gaan om een vervolging, en dat is een menselijke interactie. Volgens de overheidsinstelling valt klimaatverandering hier niet onder. De advocaat van het gezin, Michael Kidd, is gespecialiseerd in mensenrechten en vindt de reden van de afwijzing onterecht. Hij stelt dat het gezin weldegelijk heeft geleden aan vervolging omdat menselijk handelen de oorzaak is van de waterstijging.

Dreiging
Volgens de gevluchte man zijn de gevolgen van de waterstijging al zichtbaar. Gewassen gaan dood, huizen overstromen en inwoners worden ziek van het vervuilde water. Mocht de man gelijk krijgen in de rechtbank en asiel krijgen in Nieuw-Zeeland, zijn de gevolgen groot. Niet alleen zijn familie mag zich beroepen op de vluchtelingenwet, elke wereldburger die zich bedreigd voelt door moeder natuur zou asiel mogen aanvragen in een ander land.

Lees meer op: Huffington Post
Foto: Flickr

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500