Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mark Rutte gooit zijn eigen glazen in met argumenten voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking
De discussie over ontwikkelingssamenwerking richt zich met name op de projecten van NGOs en maatschappelijke organisaties en niet over bilaterale of multilaterale hulp (waar het merendeel van het geld naartoe gaat).

Argumenten van Mark Rutte waarom er best gekort kan worden op ontwikkelingssamenwerking: Ontwikkelingslanden moeten 2.400 kwartaalrapportages per jaar ophoesten, en er komen iedere dag 3 teams van hulpverleners naar Vietnam.
Te veel ontwikkelingsprojecten die bovendien niet op elkaar zijn afgestemd komen de effectiviteit van de hulp natuurlijk niet ten goede. Maar wat Mark Rutte er niet bij vermeldt is dat het hier gaat om multilaterale hulp.

Het merendeel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat naar multilaterale organisaties (EU, Wereldbank, VN organisaties). Dit zijn de projecten waarvan er zoveel naar Vietnam gaan, en waar zoveel rapportages voor moeten worden afgeleverd. Dit zijn de projecten waarvan de effecten waarschijnlijk veel minder effectief zijn dan bijvoorbeeld het werk van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Waar de Britse overheid ook deze multilaterale hulp evalueert op effect, weigert de Nederlandse regering om juist deze uitgaven kritisch te bekijken.

Mark Rutte gooit met zijn argumenten zijn eigen glazen in, want deze regering wil niet korten op multilaterale hulp, maar op de veel effectievere en innovatieve projecten van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en haar lokale partners. Dat is bezuinigen zonder plan en zonder achtergrondkennis.

Inemarie Dekker (31) heeft 6 jaar werkervering in Afrika, India en Nederland bij verschillende ontwikkelingsorganisaties.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500