Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Je kunt nu de koe waarvan je het vlees wilt eten, uitzoeken bij de boer in de wei. Via MijnKoeJouwKoe koop je het vlees van een koe die net geboren is. Zo weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.

MijnKoeJouwKoe bemiddelt tussen klanten, boeren en slagers. Als je een koe wilt kopen, ga je met Lex van Nek van MijnKoeJouwKoe naar een boer bij jou in de buurt. Daar krijg je uitleg van de boer over zijn werkwijze. Daarna stap je de wei in om een kalfje uit te zoeken. “Veel mensen zijn de eerste keer huiverig om de keus te maken, en dan kiezen de boer en ik voor hen,” vertelt Lex.

De meeste koeien lopen los in kuddes in natuurgebieden of grote weilanden, dus het is niet altijd makkelijk om je koe te bezoeken. ‘Vaak is het zoeken naar de oormerken met een verrekijker. Maar als je wilt, mag je een dagje meehelpen op het land.’ Na 24 tot 30 maanden is de koe klaar voor consumptie. Het dier wordt dan naar een ambachtelijke, kleinschalige slager gebracht. Je mag zelf beslissen op welke manier je koe uitgebeend wordt: de Nederlandse, Franse of Amerikaanse manier. Alles gebeurt met respect voor het dier. Als je zo je vlees koopt, help je het dier om rustig volwassen te worden en de boer en slager om een eerlijke prijs te krijgen. Volgende stap: varkens en schapen.

Bron: www.het kan wel.net en MijnKoeJouwKoe

Lees meer op: www.mijnkoejouwkoe.nl

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief