Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Het keurmerk is een onderdeel van het ITRI Tin Supply Chain Initiative (iTSCi) project. Deze belangenorganisatie voor de delving en de verwerking van voornamelijk tin streeft onder andere een duurzame manier van mijnen na. Het keurmerk gaat gelden voor vier mineralen die Rwanda exporteert, maar die ook gedolven worden in Congo. Het gaat hier om goud, tin, tantalium en coltan.

Embargo
Vanaf 1 april komt er een embargo op deze geëxporteerde mineralen vanuit Afrika, tenzij ze een iTSCi-keurmerk hebben. “Op deze manier kunnen we mensen verzekeren dat de delfstoffen die ze uit deze regio aanschaffen op een eerlijke manier gewonnen zijn uit bijvoorbeeld Rwanda, en dat de herkomst ervan altijd te traceren is”, zegt directeur van de Rwandese mijnautoriteiten (OGMIR) Michael Biryabarema. In 2010 exporteerde Rwanda voor zo’n 80 miljoen dollar aan delfstoffen naar het buitenland.
 

Congolese mineralen minder duurzaam
Het werk in de Congolese mijnen wordt in tegenstelling tot buurland Rwanda vaak nauwelijks gecontroleerd, en het is gebruikelijk om kinderen hierbij in te zetten. Het land heeft voor vele duizenden miljarden aan grondstoffen in de bodem zitten, maar de opbrengsten hiervan gaan veelal naar rebellengroeperingen die hiermee hun oorlogen financieren. Een rapport [pdf] van het Institute for Environmental Security meldt ook dat de schade die deze mijnbouw aan Congolese milieu toebrengt groot is.

Mijnwerkers in Congo (cc) Julien Harneis

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief