Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Keniaanse parlement heeft een noodwet aangenomen om de stroperij op olifanten en neushoorns terug te dringen. De boete van 400 euro wordt verhoogd naar 92.000 euro en vijftien jaar cel.

Alleen dit jaar al heeft Kenia 117 olifanten en 21 neushoorns verloren door stroperij. “Door stroperij is de Keniaanse olifantenpopulatie verkleind van 160.000 exemplaren in de jaren zestig tot 16.000 eind jaren tachtig”, zei parlementslid Chachu Gany tijdens het debat rond het wetsvoorstel. “Nu zijn er nog maar 38.500 olifanten in Kenia, en amper 1025 neushoorns. Die dieren zijn een belangrijke toeristische attractie in Kenia. Iedereen die ze bedreigt, saboteert ons land economisch en moet zo behandeld worden.”

Kenia had tot voor kort relatief lichte straffen: een boete van een kleine 400 euro en tot twee jaar gevangenisstraf. Daarin brengt de nieuwe wetgeving stevig verandering. Stropers riskeren in Kenia voortaan een straf van vijftien jaar opsluiting en een boete tot 92.000 euro. De straffen zijn vergelijkbaar met die voor georganiseerde misdaad of terrorisme.

Speciale afdeling ministerie van Justitie
Naast hogere boetes komen er ook meer parkbewakers, en een speciale afdeling bij het ministerie van Justitie om de strijd met de georganiseerde handel in bedreigde diersoorten aan te gaan.

Milieuverenigingen zoals het Wereld Natuur Fonds juichen de beslissing van het Keniaanse parlement toe. Maar ze wijzen er tegelijk op dat het probleem bij de oorzaak aangepakt moet worden: Er moet ook actie worden ondernomen tegen de internationale netwerken en de vragers, uit bijvoorbeeld China en Vietnam. Het is de vraag naar ivoor en hoorn voor de traditionele geneeskunde in die landen die de stroperij aanzwengelt.

Foto: Kevin H.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief