Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

videoBekijk hier de video waarin Jessica Batsemagne over haar project vertelt.

Kyarumba heeft 22.000 inwoners en slechts twee meisjes volgen momenteel universitair onderwijs. Sinds 1987 zijn slechts elf vrouwen in Kyarumba afgestudeerd. Jessica Batsemaghe was er één van. Dankzij een beurs van een Zwitserse vrouwenorganisatie kon zij een opleiding betalen. En nu wil ze ook graag dat andere meisjes een kans krijgen om te studeren. Jessica Batsemaghe stimuleert met haar Girls Education Fund het naar school gaan van meisjes. 

 

Jessica
Jessica

Bruidsschat

 

 

De meeste ouders kunnen geen schoolgeld betalen. En als ze een beetje geld verdienen, investeren ze liever in hun zonen. Meisjes hebben nauwelijks toegang tot onderwijs. Ouders  geven hun dochters zo vroeg mogelijk weg aan een man, die daarvoor een bruidsschat betaalt. Zo gebeurt het dat kinderen van 12-14 jaar oud al trouwen en nooit meer naar school gaan. Jessica: “Meisjes van 14 moeten naar school en niet worden weggegeven voor een bruidsschat.”

 

 

 

 

Getrouwd meisje
Jong getrouwd meisje uit Kyarumba

Girls are gifts…educate them

 

 

Met het Kyarumba Girls Education Fund werft Jessica fondsen waarmee schoolgeld betaald kunnen worden. Ze doet dit in samenwerking met haar Buren (online volunteers) op NABUUR.com, die haar hebben geholpen met een website over Kyarumba en nu aan de slag gaan om een online donatie systeem op te zetten. Tegelijkertijd probeert zij de houding van ouders ten aanzien van onderwijs voor meisjes te veranderen door samen te werken met verschillende vrouwenorganisaties.

 

 

 

Inspiratie

Jessica heeft ook nog een betaalde baan bij een Kinderfonds in Kampala en een gezin met twee schoolgaande kinderen en een baby. Ze kijkt ze graag naar Afrikaanse films, Oprah and Amerikaanse soaps. En ze houdt van de

muziek van Dolly Parton.

 

 

 

 

 

Kyarumba ligt in het westen van Oeganda, in een gebied dat sinds de onafhankelijkheid van het land in1962 ernstig geleden heeft onder ongeregeldheden door rebellen en verschillende guerrilla oorlogen. In deze omstandigheden is onderwijs een ondergeschoven kindje.

”Ík haal mijn inspiratie uit mijn fonds; al is er maar één meisje dat een miserabel leven, zonder hoop op verbetering bespaard blijft, dan ben ik al tevreden. Ik werk aan het realiseren van mijn droom, namelijk dat 50% van de meisjes in Kyarumba een opleiding volgt en dat ouders van die meisjes de voordelen van onderwijs inzien”.

 

 

 

 

 

 

  

Dit artikel is onderdeel van een serie interviews waarin projecten van NABUUR.com worden belicht. Het gaat om kleinschalige projecten die op initiatief van de lokale bevolking zijn gestart en die via NABUUR steun krijgen van online vrijwilligers.

Vrijwilligers van Nabuur.com doen vanuit huis vanachter hun computer een concrete taak voor een project. Een project van Nabuur.com. werd door bezoekers van OneWorld.nl verkozen tot de meest aansprekende actie van 2006.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief