Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Marten mailt over de sterren

Wat viel ons deze week op in de media over bekende wereldburgers? De discussie over zwarte acteurs krijgt een vervolg met een blanke man die de rol van Michael Jackson speelt; Barbie met haar metamorfose; DiCaprio praat met de Paus over het milieu en Microsoft-oprichter Paul Allen is waarschijnlijk even niet meer zo welkom op de Kaaimaneilanden. 

Dat moet een interessante discussie zijn geweest bij de producers van de tv-film 'Elizabeth, Michael and Marlon': wie huren we in om de rol van Michael Jackson te spelen? Een blanke of een zwarte man? 

[[nid:45115]]

De keuze viel op een blanke man: Joseph Fiennes. En daarmee werd deze korte film bij voorbaat voer voor de discussie over racisme in de filmindustrie. De producers hadden er voor kunnen kiezen een zwarte acteur te casten, al dan niet blank geschminkt. Dat was origineel geweest. Want in Hollywood heeft regelmatig een blanke een zwarte rol gespeeld, blijkt uit dit interessante overzicht van The Washington Post. In dit geval is de keuze voor een blanke acteur nog wel te begrijpen. Als je een foto van Michael Jackson uit 2001 bekijkt (zie hierboven), dan zie je gewoon een blanke man. In ieder geval gaf Fiennes zelf aan ook 'geschrokken' te zijn over de keuze voor hem. 

De metamorfose van Barbie

Het was ook de week van de nieuwe look van Barbie. Speelgoedbouwer Mattel presenteerde tijdens de 57e verjaardag van de immer slanke pop versies die dikker, langer en kleiner zijn. Ook komt Barbie beschikbaar in zeven verschillende huidskleuren. Er waren al wel summier Barbies te vinden die geen blanke huidskleur en blauwe ogen hadden, maar nu komt die diversiteit echt tot uiting in het assortiment. Ein-de-lijk.

Barbie 2016

DiCaprio bij de Paus

De man die over een maand de Oscar voor beste acteur gaat winnen – Leonardo DiCaprio – was op donderdag 28 januari op audiëntie bij de Paus. Het gesprek ging over het milieu en de acteur gaf de kerkvader een boek over de Nederlandse schilder Jeroen Bosch. Want wat ik niet wist: het schilderij 'Tuin der Lusten' van Bosch hing boven de wieg van DiCaprio (weer eens wat anders dan een poster van Donald Duck). En dat heeft een grote indruk achtergelaten op de acteur. 

Leuk om even mee te luisteren naar wat Leonardo DiCaprio de Paus te vertellen heeft. Hij heeft voor de gelegenheid zelfs een zin in het Italiaans uit het hoofd geleerd:

[[{“fid”:”44861″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”DiCaprio Meets the Pope”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”DiCaprio Meets the Pope”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”DiCaprio Meets the Pope”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Boot Paul Allen verwoest stuk koraalrif

Deze week was Bill Gates voor een bliksembezoek in ons land. OneWorld was mede-organisator van 'The Power of Progress', waar hij aanwezig was. Daarnaast mocht onze collega Eva Schram maar liefst zeven minuten met hem praten over innovatie. Kort, maar zo kwamen we er wel achter dat hij nauwelijks zijn mobiele telefoon gebruikt. Niet zo vreemd ook, want met die Windows-mobieltjes wil je ook niet teveel gezien worden. 

[[{“fid”:”44863″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”MV Tatoosh van Paul Allen”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”MV Tatoosh van Paul Allen”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”MV Tatoosh van Paul Allen”,”title”:”MV Tatoosh van Paul Allen”,”style”:”height:234px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]Het bootje van Paul Allen verwoestte een flink stuk koraalrif.

Gates zijn maatje van vroeger en mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen, kwam op een hele andere manier in het nieuws. Naar nu blijkt heeft zijn peperdure jacht een groot deel van de koraalriffen bij de Kaaimaneilanden verwoest. Maar liefst 14.000 vierkant meter koraalrif werd omgeploegd door een zware ketting onder de boot. De schade is nauwelijks in geld uit te drukken, maar lokale autoriteiten schatten de kosten op 600.000 dollar. Iets wat Allen makkelijk kan betalen, want de beste man bezit miljarden dollars. 

Het verhaal is des te opmerkelijker omdat Allen met zijn eigen goede doelenorganisatie zich inzet voor bescherming van het zeemilieu. Maar goed, een ding pleit wel voor Allen: hij was ten tijde van de verwoesting niet op het jacht aanwezig. Hij kon er dus zelf niks aan doen. Een volgende keer maar met een kleiner bootje over de kwetsbare oceaan varen Paul! 

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief