Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

"In preparing for the 26 to 27 April visit to Washington by Japanese Prime Minister Shinzo Abe, the Japanese Ministry of Economy, Trade, and Industry (METI) apparently wanted to come up with a simple message regarding climate change with which the U.S. can agree." 

Bovenstaande is een citaat uit een verslag dat de NSA maakte van een gesprek dat ze afluisterden tussen premier Abe van Japan en zijn ambtenaren. Wikileaks publiceerde vanochtend 35 van dit soort verslagen. 

Het is het zoveelste afluisterschandaal van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Eerder al werd bekend dat de Amerikanen ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluisterden. Maar het afluisteren van premier Shinzo Abe en andere hooggeplaatste Japanse politici, ambtenaren en zakenmensen, is extra pijnlijk. Het afluisteren gebeurde namelijk niet alleen op thema's als klimaatverandering en bilaterale verhoudingen, maar ook op handel. Japan en VS zijn beide partner in het handelsverdrag TPP (Trans Pacific Partnership Agreement), waarvan deze week in New York de laatste onderhandelingen plaatsvinden. Uit de Wikileaksdocumenten blijkt dat de VS jarenlang Japanse ambtenaren heeft afgeluisterd om van tevoren te weten met welke punten ze onderhandelingen in zouden gaan. 

Bovendien deelde de VS die gegevens met haar Five Eyes-partners: Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Behalve Groot-Brittannië zijn zij allemaal betrokken bij TPP. 

Volgens Wikileaksoprichter Julian Assange is er maar een les te trekken uit de documenten: "Verwacht van een global surveillance superpower niet dat ze met eer of respect handelen. Er geldt maar één regel: er zijn geen regels."

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief