Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – Het jaar van de Geit brengt onder leiderschap van president Joko Widodo een boel politieke onrust in Indonesië voorspellen waarzeggers. Jokowi, zoals de president in de volksmond wordt genoemd, heeft als sterrenbeeld de stier. En volgens de Feng Shui-leer botsen geiten en stieren behoorlijk met elkaar.

"De nieuwe leider mag bekend staan als een sobere, rustige man. De houten geit zal de metalen stier tot op het bot tergen. De grote vraag is of Jokowi als leider zijn emoties de baas is en de juiste beslissingen kan nemen", vraagt de Feng Shui-expert Yohan Suyangga zich af.

De vastberadenheid van de stier is volledig ondergeschikt aan de grilligheid en de kortzichtigheid van de geit

Voor Jokowi  was  het  Jaar  van de Aap beter geweest. Apen en stieren vormen een evenwichtige combinatie. Hun karaktereigenschappen vullen elkaar goed aan. Ze maken samen verstandige keuzes, zijn realistisch en laten zich leiden door een gezond verstand.

Geiten en Stieren samen hebben daarentegen de neiging overal aan te twijfelen. Uit pessimisme en frustratie zijn ze geneigd het al gauw op te geven. De vastberadenheid van de stier is volledig ondergeschikt aan de grilligheid en de kortzichtigheid van de geit.

President Joko Widodo van Indonesië

President Joko Widodo van Indonesië

In het politieke tumulte Indonesië heeft 'stier' Joko Widodo momenteel juist zoveel behoefte aan een wijze aap, die samen met hem een einde aan de smerige politieke oorlog maakt die een maand geleden in zijn land uitbrak.

Het begon allemaal met Megawati Soekarnoputri, leider van de Strijdende Democratische Partij,  de PDIP. Zij eiste van Jokowi dat hij haar trouwe maar oh zo corrupte adjudant tot de nationale politiecommandant zou benoemen. Joko Widodo twijfelde want de anti-corruptie commissie, de KPK, had deze Budi Gunawan tot verdachte benoemd in een omvangrijk steekpenningenschandaal. Een krant had zelfs de bankafschriften van Gunawan gepubliceerd. Hij probeerde nog even snel zijn banktegoeden naar de rekening van zijn zoon door te sluizen. Bovendien had Jokowi tijdens zijn verkiezingscampagne het volk zero tolerance voor corrupte politici beloofd.

Op de kop gezeten door de geit
Een pruilende Megawati riep haar vertrouwelingen bijeen en dreigde als de 'baas' van Joko Widodo een afzettingsprocedure tegen hem in het parlement te beginnen. Het was immers haar partij die hem tot presidentskandidaat had benoemd. Na flink wat demonstraties van het volk op straat zette een besluitloze Joko Widodo de benoeming van Budi Gunawan on hold. Had hij maar naar de aap geluisterd, dan had Jokowi zich nooit zo op zijn kop laten zitten door de 'geit', Megawati.

Megawati Soekarnoputri

Megawati Soekarnoputri

Hoe langer de president wachtte een beslissing te nemen, hoe meer de politievrienden van Gunawan op de onderzoekers van de anti-corruptiecommissie mochten schieten. Dralen en maar dralen schijnt ook een karaktereigenschap van de stier te zijn.  

De politie heeft ondertussen de tijd gekregen om allemaal valse zaken tegen het gehele bestuur van de anti-corruptie commissie te fabriceren. Zo zou de voorzitter een vals paspoort voor een cliënt hebben geregeld. Met hem is nu de helft van het bestuur tot verdachte uitgeroepen. Tegen de twee andere bestuursleden lopen nu misselijkmakende onderzoeken. Het hele bestuur zit in de beklaagdenbank. De corruptiewaakhond is zo goed als uitgeschakeld.

Het graaien in de staatskas kan weer beginnen
Het parlement, waar de grootste corruptieplegers zitten, staan nu wel als één man huichelachtig achter Megawati en eist dat Joko Widodo zo snel mogelijk de corrupte Budi als de nieuwe politiecommandant benoemt. Geen politicus maakt zich druk om de dood van de anti-corruptie commissie. Ze zijn veel te bang allemaal in de gevangenis te zullen belanden. Want de anti-corruptie commissie schrok er in de afgelopen jaren niet voor terug ministers en hoge bestuurders achter de tralies te laten stoppen. Het graaien in de staatskas met een dode waakhond kan weer beginnen.

Voorlopig zit het land opgescheept met een bokkige president en een eigenwijze domme geit

De laatste hoop was gericht op vice-president Jusuf Kalla. Als waterman vormt hij een betere combinatie met de geit. Maar Kalla is afkomstig uit de Golkarpartij van generaal Soeharto. Onder zijn dictatuur tierde 32 jaar lang de corruptie erg welig. Hij heeft Jokowi geadviseerd een nieuwe politiecommandant te benoemen – die trouwens net zo corrupt is – en het bestuur van de anti-corruptie commissie tijdelijk op non-actief te zetten. Echt een laffe stier-geit beslissing.

Ondertussen is de president gevlucht naar het voormalige paleis van Megawati's vader Soekarno in Bogor. Waar hij zich verstopt tussen de herten in de tuin. Het Jaar van de Geit belooft niet veel goeds voor Indonesië. Voorlopig zit het land opgescheept met een bokkige president en een eigenwijze domme geit.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief