Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Begin maart liepen terroristen al schietend het Ivoriaanse strand van Grand-Bassam op. 22 mensen kwamen bij de aanslag om het leven. Het was de reden voor deze West-Afrikaanse muzikanten om samen de studio in te duiken en het protestnummer Même Pas Peur (Niet Bang) op te nemen. Zij filmde deze videoclip op het strand bij Grand-Bassam, op dezelfde plek waar de aanslag plaatsvond. Zo willen de artiesten laten zien dat ze zich geen angst laten aanjagen door terroristen. De artiesten zingen teksten als ‘volgens jouw ideologie wil je geen naakte vrouwen zien, wat doe je dan op een strand?’ 

Met de teksten wil het Bassam-collectief, zoals ze zich noemen, de terroristen belachelijk maken en de Ivorianen een hart onder de riem steken. Maar het is ook een gebaar van solidariteit aan andere landen die getroffen zijn door terrorisme. De producer van het nummer, Chico Lacoste, zegt daarover: “Het nummer is voor alle landen die getroffen zijn door het terrorisme en voor de landen die nu gebukt gaan onder de dreiging van nieuwe aanslagen.”

Terrorisme

Grand-Bassam is een populaire trekpleister onder met name Franse toeristen. Op 13 maart openden een groep gewapende mannen het vuur op toeristen op het strand en op personeel van een resort. Daarna schoten ze op gasten in drie hotels. De aanslag werd opgeëist door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). In West-Afrika komt terrorisme door radicale islamitische organisaties steeds vaker voor, maar tot nu bleef Ivoorkust gespaard.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief