Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens het Israëlische hoofd van de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), een eenheid van het Israelische Ministerie van Defensie, heeft de Palestijnse president dit verzoek in april gedaan. Israël krijgt geld van de Palestijnse Autoriteit (PA) voor de elektriciteitstoevoer naar Gaza, dat onder Hamas valt. Nadat de Hamas-regering zei niet langer belasting voor de brandstof te kunnen betalen heeft de PA besloten om Israël niet meer te betalen voor de electriciteitstoevoer naar Gaza. De PA wil hier niet op ingaan tegen Al Jazeera.

Energiestrijd

De PA en Hamas zijn al zo’n tien jaar in een energiestrijd verwikkeld. Volgens Khalil Shaheen, een politiek analist in Ramallah, heeft de PA Hamas onder druk gezet om af te zien van zijn controle over de Gazastrook. Volgens hem is de vermindering van elektriciteitstoevoer bedoeld om boosheid jegens Hamas op te wekken bij de Gaza-bewoners. Mogelijk houdt dit verband met de wens van de Palestijnse president om de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap te bewijzen dat de PA samen met hen de oppositie tegen Hamas vormt.

De twee miljoen inwoners van Gaza ontvangen nu minder dan de helft van de benodigde elektriciteit. De Israëlische energiecentrale levert bijna een kwart hiervan. Daarnaast levert ook Egypte formeel energie – hoewel deze elektriciteitslijnen zelden in werking zijn – en heeft Gaza zelf een kleine energiecentrale, die in april gesloten werd toen de brandstof opraakte nadat de prijs verdubbeld was.  

Lees meer op Al Jazeera

Foto: Flickr / Trocaire

Over de auteur

afstudeerstagiaire

Jantine is afstudeerstagiaire bij OneWorld en student International Development Management – Sustainable Value Chains aan Hogeschool …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief